Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
04.12.2016 г.

Всяка домакиня има подръка в своята кухня тези 10 средства за борба с вредителите в градината

Практика

sinor.bg

За да предпазите растенията в градината от вредители, можете да използвате няколко напълно тривиални и безопасни средства, които всяка домакиня има подръка в своята кухня. В електронното издание „Стопанство” предлагат 10 варианта за борба, които да се прилагат в малки градини.

1.Канелата например унищожава кореновото гниене. Ако сипете канела в саксиите с разсада и младите растения, те ще бъдат защитени от гъбични заболявания, включително от кореновото гниене. Полезно е при приготвянето на пролетния разсад за домати, пипер и др.

2. Чесънът е най-големият враг на вредителите в градината. Пригответе настойка от чесън по следния начин: смачкайте 2 скилидки, залейте ги с половин чаша вряла вода, захлупете с капак и ги оставете да киснат през нощта.

На сутринта процедете разтвора, долейте вода до литър, заредете пръскачката с получената смес и пръскайте растенията веднъж седмично. Листните въшки, житоядците и останалите паразити ще предпочетат да не посещават градината.

3. Кори от портокали или банани срещу мравки и листни въшки

Кората на портокалите съдържа терпеново масло (Д-лимонен), което разрушава восъчния слой по повърхността на телата на мравките и въшките и по този начин ги унищожава. За борба с мравките нарежете кори от портокал на дребно и ги закопайте в мравуняка на дълбочина 2,5-5 сантиметра.

4. Прясното мляко унищожава маната

Смесете равни части вода и прясно мляко. Напръскайте с този разтвор доматите, краставиците, салатите и останалите растения за борба с брашнестата и обикновената мана.

5. Ябълков оцет за борба с листните въшки и плодовите мухи

Налейте малко ябълков оцет и вода в съотношение 1 към 1 в буркан и го сложете или окачете до растението, нападнато от тези вредители. Миризмата на оцета ще привлече въшките, пеперудите и мухите. Веднъж влезли в буркана да опитат оцета, те няма да излязат оттам.

 

6. Лют пипер или джинджифил срещу насекоми

И лютивият пипер, и джинджифилът съдържат капсаицин, който буквално гори насекомите. Смесете литър вода, 20 грама сапун за пране и чаена лъжичка смлян лют пипер или джинджифил. За начало пробвайте на малък участък в градината и ако разтворът изгаря и листата на растенията, добавете вода.

7. Хлебна сода срещу гъбички

Разтворете 3 чаени лъжички сода в литър вода и налейте получения разтвор в пръскачката. Растенията се пръскат веднъж на няколко дни, докато гъбичките не бъдат победени.

8. Бира за голите и обикновените охлюви

Обикновените и голите охлюви са прочути алкохолици. Налейте малко бира в ниска чашка и я закопайте в лехата така, че на вредителите да им е удобно да влязат да се почерпят. Те ще допълзят, привлечени от миризмата, но няма да могат да се измъкнат от капана.

9. Сапун за пране срещу листните въшки и паяковите кърлежи

Разтворете 3 лъжици настърган сапун за пране в 5 литра вода. Разбъркайте добре, за да може сапунът да се разтвори напълно. С разтвора пръскайте растенията, нападнати от листни въшки и паякови кърлежи.

10. Черупки от яйца срещу голи охлюви, нощенки и други вредители

Стрийте черупка от яйце на дребни парченца и насипете от тях по почвата около растенията, които голите охлюви харесват най-много. Голите охлюви и гъсениците на нощенките ще искат да избегнат острите ръбове на черупките и ще поемат към други, не толкова враждебни към тях парцели.

Всяка домакиня има подръка в своята кухня тези 10 средства за борба с вредителите в градината
60163
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Създават екип на ЕС за спешни случаи в областта на здравето на растенията
Полезни съвети
Какви растения не трябва да се засаждат до ягодите
С капана „Тутамор” без химия изцяло премахвате доматения молец
Почти всички допустими за подпомагане са получили средствата
Преведоха над 5,7 млн. лева за зимните пръскания
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини