Учени от САЩ откриха доказателства за полезността на прясното мляко за дейността на главния мозък, става ясо от тяхна публикация в списанието American Journal of Clinical Nutrition. Специалистите, проучващи влиянието на хранителните продукти върху работата на главния мозък, провели изследване с участието на 60 доброволци в пенсионна възраст, на които препоръчвали ежедневно да консумират прясно мляко. Оказало се, че главният мозък на тези, които се придължали към препоръката, работел по-активно от този на участниците в експеримента, които не пиели мляко всеки ден.
Учените изяснили, че при консумацията на прясно мляко се образува веществото глутатион. То съдейства за образуването на киселинна среда, която е в състояние да забави развитието на свързаните с напредването на възрастта заболявания на главния мозък.
Според авторите на изследването стареенето като цяло се забавя, ако в организма на човека има повече глутатион. По тази причина те съветват хората, които не са алергични към прясното мляко, задължително да включат продукта в ежедневния си хранителен режим.