Начало » Пазари » Животинска продукция
01.12.2016 г.

Разследват производители на сирене за вложени немлечни мазнини

Продуктите не са обозначени като имитиращи

Комисията за защита на конкуренцията образува производство за проучване на евентуално извършени нарушения срещу 3 фирми за производство на сирене – регистрираната в Сливен „Рафтис милк” ЕООД и софийските “Сирма приста” АД и “Чех - Йосиф Новосад” ООД, става ясно от съобщение, публикувано на официалния уебсайт на комисията.

Разследването по случая е предприето след сигнал до КЗК от Българската национална асоциация „Активни потребители” за наличие на немлечни мазнини в сирена, предлагани за продажба от дистрибуторите Ипекс груп“ ЕООД (произведени от „Рафтис милк” ЕООД), „Сибила 2000“ ЕООД, „„Сирма приста“ АД, „Лъки 2003“ ООД (произведени отново от „Рафтис милк” ЕООД) и „СВА – Коме“ ООД (произведени от “Чех - Йосиф Новосад” ООД).

От комисията припомнят, че при проведен от асоциацията сравнителен тест на 36 марки бяло саламурено сирене по показатели водно съдържание, сол, мазнини, немлечни мазнини, белтък, зрялост и калций, несъмнено се установява, че предлаганите марки сирена от „Ипекс груп“ ЕООД (сирене „Дъга“), „Сибила 2000“ ЕООД (сирене „Здравец“), „Сирма приста“ АД (сирене „Старопланинско“), „Лъки 2003“ ООД (сирене „Тракия“) и „СВА – Коме“ ООД (сирене „СВА“) съдържат немлечни мазнини. От „Активни потребители” са сезирали комисията с молба за образуване на производство за проучване на поведението на посочените фирми с аргумента, че влагането на немлечни мазнини в състава на продукт, означен като „сирене“, представлява имитация по смисъла на чл. 35 от ЗЗК и въвежда потребителите в заблуждение относно качествата на продукта.

От комисията на свой ред са поискали информация и доказателства от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. При изпитания и проби, извършени на 17 май 2016 г. в института, е било установено наличие на немлечни мазнини в 2 сирена на „Рафтис милк” ЕООД и в по едно на “Чех - Йосиф Новосад” ООД и  “Сирма приста” АД. Пробите оневиняват само „Сибила 2000“ ЕООД, чийто продукт е съдържал само млечни мазнини.

В решението си за образуване на производство срещу 3-те фирми от комисията се позовават на чл. 31 от Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти и на Приложението към чл. 3 от нея, според които в имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, не трябва да се съдържа наименование „сирене“. Съгласно §1. т. 2 от Допълнителните разпоредби „имитиращи продукти“ са тези, при които млечна съставка е заменена с частични или пълни заместители като мазнини от немлечен произход.

От комисията посочват, че се пораждат основателни съмнения за евентуално извършени нарушения от страна на посочените по-горе производители на млечен продукт „сирене“ по глава VІІ от ЗЗК – „Забрана за нелоялна конкуренция“ при производството и етикетирането на продукта и по-конкретно означаването му като „сирене“ със съответното съдържание. Оттам добавят, че това е съществена за потребителите информация, която може да повлияе на техния избор при покупка, т.е. да се отрази на потребителското поведение във вреда на други конкуренти – производители на сирене.

Разследват производители на сирене за вложени немлечни мазнини
12176
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Държавна комисия по стоковите борси и тържищата
Март 2023 г. уцели върха в цените на сиренето и кашкавала, но 2024 г. започва със спадове
Млечните продукти, произведени в България през 2023 г., са най-скъпите за последните 8 години
БАБХ: 12 000 т. имитиращи продукти са произведени, а не консумирани у нас за 2023 г.
Заради изискване за по-висок дял на овче и козе мляко в продуктите
Производителите на сирене в Кипър спират работа от 10 януари
Благодарение на въведените нови преработващи мощности за мляко
В САЩ очакват ръст в производството и износа на сирене
Турски домати и сирене получиха статут за защитено наименование за произход от ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини