Начало » Новини » Страната
29.11.2016 г.

Съвети към градинаря за лечение на плодни дървета, нападнати от гризачи

sinor.bg

През зимата гризачите трудно намират храна и затова се хранят с кората на дърветата в градината, като правят пълен или частичен кръг около стеблото. Пораженията са особено големи при младите насаждения, чиято кора е по-свежа. Когато повредата не обхваща цялото стебло в кръг, а е частична, тогава раната може да се замаже с мехлем или блажна боя, да се преврърже, като накрая се загърля с пръст.

Ако кората е изгризана в кръг с ширина, по-малка от 15 см, мястото се подсушава, замазва и се бинтова.

През пролетта, след начало на сокодвижението и на отлепването на кората, се прави т.нар. „мостово присаждане”. Когато изгризването на кората е в кръг, по-широк от 15 см стеблото се изрязва под раната. Ако дървото е младо, може от спящата пъпка под отрязаното място да покара летораст, който се оформя като заместител на старото стъбло. Ако растението е възрастно, през пролетта се извършва присаждане.

Чрез мостовото присаждане се подобрява нарушеното сокодвижение и снабдяването с вода и хранителни вещества. Извършва се през март-април при започнало сокодвижение. На двата края на калема се правят коси отрези, 4-5 пъти по-дълги от диаметъра му, а върху кората на стъблото под раната във формата на буквата „Т” и над раната обърнато „Т”. След това заострените краища на калема се втикват в разрезите под кората и се заковава с тънки гвоздейчета, когато стъблото е много дебело, или се завързват с рафия, когато е по-тънко.

При този начин на мостово присаждане кората остава повдигната и в празнините влиза въздух, тя засъхва и не винаги прихващането е сигурно. Може да се постъпи и по друг начин. Върху кората под и над раната се правят два успоредни разреза на разстояние колкото ширината на косите отрези на калема. След това ивицата се повдига и отрезът на присадника се поставя на нейното място последователно над и под раната. Повдигната ивица се отрязва, като от нея се оставя малка част върху края на присадника. Калемът се приковава или завързва и прихващането е много по-добро. Върху стъблото могат да се присадят 2-3 калема. Важно е те да бъдат по-дълги и след поставянето да останат извити, за да може отрезите в двата края, над и под раната, да прилепнат плътно към стъблото. Мястото на присаждането и цялата изгризана част на стъблото се замазват много добре с овощарски мехлем.

Използвайте издънките

Когато кората е изгризана ниско близо до повърхността на почвата, за мостово присаждане се използват покаралите под раната издънки или срещу нараненото място се засажда съответният тип подложка. В такива случаи кос отрез се прави само на горния край на издънката или подложката, който се втиква в „Т”–образния нарез върху кората, над раната и се привързва или заковава с гвоздейчета. Присаждане чрез приближаване се практикува, когато под голямата рана или голямото оголване на части от скелетни клони има израсъл леторасъл или клонче, които могат да се използват за мостове.

Начин на лечение

Рано напролет, преди настъпването на сокодвижението, се обелва кората от млада липа, надробява се на ситно, залива се с хладка вода и се оставя да ври 30-45 минути. След това се прецежда през мрежа. С тази каша се замазва повредената част на стъблото, а след това се завива с дебела хартия. Завързва се от долната част с канап не много стегнато, а образуваната по този начин от хартията фунийка запълваме отгоре със същата маса и завързваме по описаният начин. Превръзката се маха след месец – месец и половина, когато вече се е образувала новата кора.

Съвети към градинаря за лечение на плодни дървета, нападнати от гризачи
7672
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Как да се справим с полевките
Внимание, полевки!
Растителна защита
Следете популацията на полските мишки
Не оставяйте полевката да презимува
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини