Начало » Новини » Интервю
23.11.2016 г.

Атанас Бирников: Сушата доведе до пълна катастрофа картофопроизводителите тази година

Атанас Бирников (в средата) заедно с колеги при представянето на новите сортове на холандската компания "Агрико" Снимка: sinor.bg

Дори във високите части на Родопите около и над Велинград тази година се оказа изключително тежка за производителите на картофи, които заради сушата получиха с до 40 на сто по-ниски добиви от миналата година. Там, където липсват поливни съоръжения, хората извадиха толкова картофи, колкото бяха засадили и това наистина беше огромен шок за производителите, съобщи за Синор.БГ Атанас Бирников, един от традиционните производители в региона.

„Ако сравним с  2015 г., която също беше безводна, все пак температурите не достигнаха 38-40 градуса и не предизвикаха толкова щети, а поливането даде ефект. Тази година обаче при тези високи температури картофите спряха растежа си и това доведе до пълна катастрофа за реколтата”, посочи производителят.  

Дори и високопланинските полета край Юндола, Башлово и Аврамово, където все пак е имало леки валежи, добивите са ниски, обясни още фермерът.

Вторият удар за картофопроизводителите идва от пазара, когато изкупните цени се сриват до 36-40 ст. за килограм. Ранните картофи успяхме да продадем на 45-50 стотинки за килограм, но от септември пазарът се срина, както стана и при зърнопроизводителите, които също пострадаха от световните котировки, посочи Бирников.

Цените тази есен паднаха и заради вноса от Германия, Полша и Франция, където продукцията е с по-ниска себестойност.

Представителите на бранша отдавна настояват за стриктен контрол върху вътрешния пазар, който въпреки обещанията за промяна остава като разграден двор.

„Ако имаше тотален контрол от агенцията по храните, както го правят в останалите европейски държави, където заради фитосанитарни изисквания ние като фермери трудно можем да пробием, тогава и нашият пазар щеше да бъде защитен от конкурентните цени на европейските фермери”, посочи Бирников.

Според търговци не е спрял и нелегалният внос на картофи от Турция, което е още по-голямата злина, защото техните зеленчуци са с високо съдържание на нитрати и пестициди – нещо, което е недопустимо да се случи на пазара на друга европейска държава.

Атанас Бирников: Сушата доведе до пълна катастрофа картофопроизводителите тази година
12257
 

Последни материали
Виж
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
Свързани материали
Виж
Реколта 2015 г.
От 203 до 207 лева на декар ще бъде обвързаната субсидия при производството на картофи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини