Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
22.11.2016 г.

Прецизна сеитба с Monosem: развитие и резултати при царевица и слънчоглед в реални условия

Проследяване на технологичния процес в реални условия от засяване на окопни култури до прибирането им

За да пожънеш, първо трябва да посееш. Професионалните фермери знаят, че  прецизната сеитбата има своето ключово значение в цялостния процес на  зърнопроизводството. Оптиком организираха цялостно проследяване на технологичния процес от засяване на окопни култури до прибирането им, в което сеитбата бе извършена със сеялки Monosem.

Бяха избрани стопанства в области, които се различават съществено като природни дадености и климатични особености - едното в Южна, другото в Северна България, за да се покаже работата на сеялките Monosem при различни почвени условия.

Така след сеитбата в продължение на 8 месеца бе проследено детайлно развитието на две различни култури, съответно царевица и слънчоглед. Фермерите-домакини са дългогодишни клиенти на Оптиком: Валентин Мицканов, председател на ЗК „Сила – 95“ в Самоводене, Великотърновско и Йордан Райчев, зърнопроизводител от село Крумово, Пловдивско.

Кооперацията в село Самоводене ползва сеялките Monosem от 4 години. Те засяват около 1500 дка царевица и около 4500 дка слънчоглед, доверявайки се на сеялката Monosem NG plus 4. Валентин Мицканов, председател на кооперацията, споделя как протича при тях сеитбата с Мonosem:

„Сеитбата, която правят Monosem е точна сеитба, изсяват семената на еднакво разстояние и еднаква дълбочина, което осигурява дружното им поникване и равномерен посев впоследствие. От 4 години ги ползваме и сме доволни от тях. Успяваме с двата трактора да насеем между 450 и 550 дка на ден.

Тази сеялка позволява регулиране дълбочината на изсяване, осигурява твърдо сеитбено легло и използва двойнодисков ботуш за странично уплътняване на браздата. Регулирането на дълбочината става чрез удобна ръкохватка - лесно и точно. Клиновидно разположените притъпкващи колела и металното про-колело осигуряват качествен натиск върху семената. Резултатът е повече от прецизен и производителен.“  

Семената са засети на еднакво разстояние и еднаква дълбочина, което осигурява дружното им поникване и равномерен посев в последствие. Този процес ще проследим и във времето и отново ще се срещнем на полето, за да видим резултата.

Фермерите Йордан и Никола Райчеви в землището на с. Крумово, Пловдивско също работят със сеялките Monosem - ползват Monosem Monoshox NG Plus M. Йордан Райчев споделя: „С Monosem работим от 1 година. На практика това ни е втори сезон. Миналата година я изпробвахме за първи път и получихме много добри резултати. При хибридите царевица и слънчоглед се получиха рекордни добиви. В сравнение с обикновената редосеялка, редосеялката с Monoshox има предимството, че при нея е позволена по-голяма скорост на изсяване.“

Това, което отличава Monosem NG Plus M, са оборудваните със системата Monoshox ботуши на сеялката. Само увеличаването на натиска върху почвата не е достатъчно, за да се поддържа високо качество на засяване при по-високи скорости (т.е. правилно регулиране на дълбочина, разстояние и притискане на семената). Именно тук влиза в действие Monoshox®  - едно истинско окачване за сеещите секции. Като при всяко добро окачване и тук са комбинирани пружини с амортисьор, специално създадени за монтиране към сеещата секция. По време на работа двете натегнати пружини поддържат и притискат сеещата секция върху почвата, а амортисьорът поема вибрациите. Точността и равномерността на дълбочината на засяване остават оптимални. Сеещата секция Monoshox е оборудвана с широк паралелограм, който осигурява бързата и лесна настройка на натиска, като по този начин се стабилизира работата на сеещата секция при високи скорости. Сеещата секция Monoshox® NG Plus M е оборудвана и със задни притъпкващи колела, които могат лесно да се настройват посредством лостове.

След време сме отново на полето с нашите герои, за да проследим заедно процеса на поникване. Ето какво споделя Валентин Мицканов за резултата на сеитбата със сеялката Monosem NG plus 4: „Намираме се на блок, засят със слънчоглед преди 25 дни. Както виждате е редовно поникнал, на еднакво разстояние. Засят е с 6600 растения. Преброихме 64 растения в 14 метра, което означава 6400 растения на дка. За мен към настоящия момент посевът е идеален. Остава да може да реколтираме тези растения и да приберем добра реколта.“

Отново се отправяме към село Крумово, за среща с Йордан Райчев, който показва развитието на своята култура след засяването с Monosem Monoshox NG Plus M: „В момента се намираме на едно от полетата засети с царевица. Сеитбата тук е извършена с редосеялка Мonosem, секция Monoshox. Скоростта на изсяване е някъде около 11 – 12 км/ч, като при тази скорост се получи абсолютно равномерно изсяване, както в дълбочина, така и като линейно разстояние. Мога да ви демонстрирам с рулетката при тази скорост колко равномерно са поникнали отделните растения. Ние сеем със 7800 растения/дка посевна норма заради интензивното земеделие, което правим. При нас е изключително важно семената да са на еднакво разстояние, както в дълбочина, така и като линейно разстояние и да имат дружно поникване. Това вече е предпоставка за един сигурен добив с високи резултати, които ние правим и след поливното земеделие.“

Убеждаваме се, че сеитбата със сеялките Monosem е повече от прецизна и очакваме с нетърпение следващия етап на проследяване на културите.

И ето че 3 месеца по-късно отново посещаваме стопанството в село Самоводене, където заварваме добре подреден равномерен посев и въпреки тежките метеорологични условия (не е валяло дъжд от 45 дни) стопаните са с надежда да успеят да извлекат максимален добив от слънчогледа.  

От Северно-централната част на страната се местим в Южна България, където Йордан Райчев, впечатлен от добрите резултати, представя етапа на развитие на своята царевица. Кочаните бяха добре оформени, голяма височина, много добър хабитус на растението и много  добре озърнени. Царевицата е много добре опрашена, изхранени са абсолютно всички зърна и това е предпоставка за един много добър добив.

Дори тазгодишните лоши метеорологични условия не попречиха на нашите домакини да се похвалят с едни добри добиви след края на жътвата.

За Валентин Мицканов прибирането на реколтата приключи успешно: „Приключихме жътвата на слънчоглед. Благодарение на добрата сеитба успяхме да реколтираме 5500 растения от декар, което допринесе и за добрата реколта, независимо от лошите метеорологични условия и сухото време през изминалата година.“

Дни преди началото на октомври жътвата на царевица все още не е приключила за Йордан Райчев, като за финал той споделя своите очаквани резултати за тазгодишната реколта: „Намираме се на едно от полетата, засети с царевица. След много силния старт на културата бяхме свидетели на активна вегетация през цялото време. Положихме максимални грижи за културата и сега сме на прага на една успешна жътва. В момента е краят на месец септември, добивите са много добри, времето благоприятства за жътвата. Прибираме царевицата суха и се надявам да се получат добри резултати като цяло.“

Технологията на сеитба е изключително важен фактор в производството, особено в последните години, в които капризите на времето стават много и фермерите трябва да са сигурни, че както в доброто строителство трябва да се положат здрави основи, така и в земеделието трябва да стартираме с точно извършена сеитба. Сеялките Monosem не само извършиха сеитба в екстремни пролетни условия, но и показаха, че прецизността и възможността за висока скорост при работа водят до цялостни добри резултати в края на жътвата с повишена производителност.  

Повече информация за сеялките Monosem можете да намерите в търговската мрежа на Оптиком ООД в страната, както и на тел: 0700 20 205.

 

Прецизна сеитба с Monosem: развитие и резултати при царевица и слънчоглед в реални условия
11259
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Оптиком пуска промоция за товарачи JCB без лихва в партньорство с UniCredit & JCB Finance
Спестете пари от торове чрез прецизно торене със SULKY DX 30+
Метеостанциите XFarm: Иновационна технология за професионалистите в земеделието
Оптиком със супер промоция на дискови брани Pallada до края на БАТА Агро 2023
Пръскачките Caffini Global - иновативни решения за ефективен земеделски бизнес, сега на по-добра цена!
С карта JCB LiveLink получавате цялостен контрол върху вашите машини
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини