Повечето специалисти смятат, че за семе трябва да се отделят само зрели домати, които след това трябва да бъдат оставени на топло и когато започнат да омекват, семената да бъдат отделени за последваща ферментация. Има обаче и такива, които твърдят, че семената е по-добре да се вземат от зелени домати, като по този начин ще покълнат по-добре и ще дадат по-богата реколта, коментират от електронното издание „Стопанство”.
Руският професор А. В. Алпатиев, занимавал се със селектирането на нови сортове и хибриди домати, установил след редица опити, че семената на зелените домати наистина покълват, но само в 50% от случаите. Значително по-висок е делът при започналите да узряват домати (онези, на които за пълно узряване им стигат 7 до 10 дни за разлика от зелените, които достигат зрялост след доузряване от 10 до 17 дни) – при тях покълват 70-75% от семената.
Ученият обаче е обърнал внимание и на скоростта на поникване. При зелените домати тя била ниска и дори при започналите да зреят оставала с 10% под тази на семената, отделени от зрелите зеленчуци.
От любопитство един от редакторите на изданието се опитал също да отгледа реколта от семена от зелени домати и установил, че наистина поникват. Той обаче съветва този подход да се прилага само при липса на други семена или когато трябва да бъде спасен даден сорт, след като сроковете за засаждане са изпуснати.