Начало » Пазари » Животинска продукция
28.10.2016 г.

Цени на агне за клане в страната

Търговията на едро с цяло агне е в ценовия интервал от 12,75 лв./кг кланично тегло в Кърджали и Хасково до 15,95 лв./кг в Благоевград, отчитат експерти на МЗХ в седмична ценова справка. Само в Кърджали се отчита седмично изменение на цената на продукта – покачване с 2%, което води до незначително повишение на средната цена на едро за страната с 0,1%, до 13,55 лв./кг.

През изтеклия седмичен период в големите търговски вериги (ГТВ) не е отчетено предлагане на цяло агне.

Предлагането на дребно на цяло агне в другите търговски обекти (ДТО) се задържа в ценовия диапазон от 11,40 лв./кг (Бургас) до 15,20 лв./кг (София). При липсата на седмични изменения на цените по области, средната стойност за страната в ДТО остава 13,22 лв./кг.

През изминалата седмица средната цена на дребно на цяло агне в ДТО за страната е с 0,33 лв./кг по-ниска от тази на едро, заключават експертите на МЗХ.

Агнешки бут

Цените на едро на агнешки бут се задържат в границите от 13,00 лв./кг в Хасково до 14,40 лв./кг в Русе. Единствено в Стара Загора се отчита седмично изменение на цената – покачване с 1,8%. В резултат, средната цена на едро на агнешки бут за страната се увеличава незначително (с 0,1%) на седмична база, до 13,90 лв./кг.

За поредна седмица предлагането на дребно на агнешки бут в големите търговски вериги остава на цени от 13,20 лв./кг в Пазарджик до 14,49 лв./кг във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, а средната стойност за страната в ГТВ се запазва на нивото от предходната седмица - 14,07 лв./кг.

По области, цените на дребно на агнешкия бут в другите търговски обекти са в интервала от 11,40 лв./кг в Бургас до 14,40 лв./кг в Русе. Само в София се отчита ценово изменение в сравнение с предходния седмичен период – понижение с 8,3%, което води до намаление на средната стойност за страната в ДТО с 0,6%, до 13,53 лв./кг.

През изтеклата седмица средната цена на едро на агнешкия бут за страната е с 0,17 лв./кг по-ниска от тази на дребно в големите търговски вериги и с 0,37 лв./кг по-висока от тази в другите търговски обекти.

Средно за страната, цената на дребно на агнешкия бут в ГТВ е с 0,54 лв./кг или с около 4% по-висока от тази в ДТО.

Агнешка плешка

Търговията на едро с агнешка плешка се запазва на цени от 12,50 лв./кг във Видин, Враца и Монтана до 14,99 лв./кг в Благоевград. Единствено в Стара Загора се отчита седмично ценово изменение, като продуктът поскъпва с 1,8%. Средно за страната, цената на едро на агнешки бут е 13,30 лв./кг, с 0,2% по-висока спрямо предходната седмица.

Цените на дребно на агнешката плешка в големите търговски вериги варират от 11,95 лв./кг (Пазарджик) до 13,49 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Въпреки липсата на седмични ценови изменения по области, средната стойност за страната в ГТВ се покачва с 0,2% на седмична база до 13,15 лв./кг, тъй като тази седмица липсва предлагане на продукта в ГТВ в София.

Предлагането на дребно на агнешка плешка в ДТО е в ценовия интервал от 11,20 лв./кг в Бургас до 14,43 лв./кг в Русе. Единствено в София се отчита ценово отклонение спрямо предходната седмица - намаление с 10,5% (след като през предходната там бе налице поскъпване с 10,9%). Това води до понижение на средната стойност за страната в тези обекти с 0,7%, до 13,05 лв./кг.

През наблюдавания седмичен период цените на едро на агнешка плешка са средно с 0,15 лв./кг по-високи от тези на дребно в ГТВ и с 0,25 лв./кг - от тези в ДТО.

Средно за страната, цената на дребно на агнешка плешка в ГТВ е с 0,10 лв./кг или с около 1% по-висока от тази в ДТО.

Цени на агне за клане в страната
7114
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Българското месо е със син цвят маркировка
БАБХ обеща месец на засилени проверки на агнешко, яйца и зеленчуци
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Средната изкупна цена на агнета за страната е с 27,3% по-висока на годишна база
Внасянето на магнезий е важно при есенната обработка на почвата
Извършителят влязъл през незаключена входна врата
Откраднаха 3 агнета, 4 овце и овен от селски двор в Шуменско
Кражба на агнета завърши щастливо за животните и стопанина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини