Начало » Новини » Интервю
10.10.2016 г.

Танева: ЕС обмисля нови правила за ценообразуване, повишаващи доходите на фермерите

Снимка: МЗХ

Европейската комисия обмисля нови регулации за ценообразуването на земеделските стоки, които да гарантират по-висок процент от крайната цена за фермерите. В зависимост от сегашните доходи на производители и търговци, които са основни участници в хранителната верига, анализаторите в Еврокомисията ще установят какъв процент от крайната цена формира приходите на отделните участници и според тези резултати ще предложат нови регулации. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева в интервю за БНТ по повод новите мерки в подкрепа на родното производство, които се обмислят и от българското правителство.

В продължение на два месеца в цялата страна се проведоха фермерски пазари, чиято основна цел е да срещнат директно потребител и производител, като се пресекат манипулациите от страна на прекупвачите.

Проблемът с изкуственото надуване на цените от полето до магазина е разпространен не само в нашата страна, затова на ниво министри на земеделието в ЕС са обсъждани предложения, които се отнасят не само до начина на ценообразуване, но и до взаимоотношенията с търговските вериги, посочи министърът.

Танева обаче не е сигурна, че чрез изкуствени регулации може да се сложи ред в пазарните отношения, които са изградени на свободен принцип.

Затова и българското министерство е решило да прилага положителните примери на сдружаването, практика, която в Западна Европа отдавна дава добри плодове. Докато в северните държави 80 на сто от реализацията на продукцията в отделни браншове се пада на групите и организациите на производителите, в България този процент е 0,6.

„Отскоро имаме вече бранш, където 6 на сто от продукцията се реализира от подобни сдружения, но все още сме твърде далеч от европейската практика“, посочи Танева.

От един месец министерството е започнало диалог и с търговските вериги, на които също се предлагат нови схеми за реализация на плодовете и зеленчуците от по-дребни производители. Основната пречка пред тях е изискваенто да доставят големи пратки продукция, които да са с еднакво качество. Ако те се сдружават, за да предлагат заедно продукцията си при условия, договорени с веригите, има шанс за директна реализация.

„Досега сме получили отговори от две от веригите, очаквам този диалог да продължи“, обясни още министър Танева. В разговори със земеделски производители от Северна България тя е разбрала, че голяма част от фермерите там намират по-добри условия за продажба на стоките си в румънските хипермаркети, затова министерството прави опити да постигне подобни условия и с родните вериги. От друга страна в Еврокомисията също се обмисля бъдещо ново законодателство, което да се прилага от всички държави-членки.

Танева: ЕС обмисля нови правила за ценообразуване, повишаващи доходите на фермерите
10930
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Инициативи
Посетете фермерския пазар на 29 и 30 март в Кърджали
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Есента ухае на печена тиква и на всички благини на природата
Общо събрание
Попълнения в управителния съвет на фермерския съюз
КОПА – КОДЖЕКА
Фермерите в ЕС искат дерогации за някои от екологичните стандарти (ДЗЕС)
Искат среща със земеделския министър
Фермерски съюз с критика срещу орязаната подкрепа за автохтонните породи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини