Начало » Пазари » Зърно
29.09.2016 г.

CAPA: Стартовите цени при царевицата тръгват при добри нива от 280 лв. за тон

Анализ

sinor.bg

За разлика от цените при пшеницата, ечемика и слънчогледа, които тази есен паднаха значително спрямо миналата година, при царевицата търговията стартира при добри нива около 270-280 лв.т. Това се случва в условията на сравнително високо световно производство, с осезаем ръст в реколтата най-вече в Бразилия, но спад в ЕС, Китай и Русия. Това се посочва в анализа за търговията със зърно през септември, подготвен от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) рамките на проект “Засилване на аналитичния и публичен капацитет на центъра” и подкрепен от Фондация “Америка за България”.

При пшеницата реколта 2016/17 се очаква да бъде една от най-добрите, съизмерима с тази от 2013 г., когато бяха прибрани 5,5 млн.т. зърно. Исторически средногодишната разлика между цените на хлебна и фуражна пшеница е в рамките на 6%, като за август този ценови спред е 3%, което до момента показва недооцененост на хлебната пшеница до момента.

В същото време при ечемика търговията от нова реколта тръгна на по-ниски от очакваното, стоейки на нива около 230-240 лв/т. Това идва на фона на по-слабото производство в ЕС, Русия и Турция, което предполага ръст на вътрешната цена при налични количества за износ в момента около 100 хил.т., посочват експертите.

Според прогнозите на САРА реколтата от слънчоглед тази година ще бъде около 1,6 - 1,7 млн.т. Ръстът в производството на маслодайно семе в Русия и Украйна предизвика спад в борсовите цени и затова слънчогледът преди 10-на дни падна до нива от 610-620 лв/т. Очакваше се изкупните цени да се задържат на нива около 650-660 лв./т., но впоследствие леко се покачиха до 630 лв. Според икономистите по-нататъшният ръст ще зависи от качеството на продукцията и движението на търсенето и предлагането.

Световната търговия със зърно ще зависи изключително много и от въведената от Египет нулева толерантност за наличие на ерготамин при внос на пшеница, което блокира международна търговия в последните седмици. При един от търговете за доставка общо на 120 хил.т пшеница беше открит ерготамин, затова и неяснотата около търговията продължава.

При търговията със слънчогледово олио въпреки надеждите за добри цени от лятото на 2016 г. то губи позиции и разликата в цената му със соевото и палмово масло при FOB търговията вече е само 50 дол. за тон, при нормално 150$ за тон.

Неотдавна най-големият балкански пазар на слънчоглед и олио Турция увеличава митата за внос на нерафинирано олио от 12% на 36%, а за рафинирано от 50% на 67,5%.

Турция се преориентира напоследък да внася повече олио, а вносът на слънчоглед падна до 400 хил.т.

По данни на USDA, производството на маслодайни култури за 2016/17 в Черноморския басейн се очаква да бъде надолу при рапицата до 2,24 млн.т от 2,75 млн.т. година по-рано, а при слънчогледа да достигне 25,5 млн.т., увеличение с 12%.

CAPA: Стартовите цени при царевицата тръгват при добри нива от 280 лв. за тон
6529
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Дерби® Супер Едно / Ланселот™ при царевица на страхотна цена
Успешно земеделие с CORTEVA AGRISCIENCE™
Eфективни и рентабилни решения за чисти царевични посеви CORTEVA AGRISCIENCE™
Валежи и ниски температури пречат на полските дейности
Времето в САЩ бави сеитбата на царевицата
В количествено изражение през март на годишна база
Износът на пшеница и ечемик от Украйна скочи рязко за сметка на царевицата
Прогнозите за реколтата от царевица 2024 г. са благоприятни
Пазарът на царевицата e в ценови застой
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини