Начало » Новини » Страната
29.09.2016 г.

Фермерски магазин отваря врати в столичния мол Сердика

Снимка: Хранкооп

На 29 септември от 17 часа при голямата ротонда в “Сердика Център“ ще се състои официалното откриване на първия фермерски магазин на Кооперация “Хранкооп - София“. За официалния старт организаторите подготвят специален фермерски пазар в непосредствена близост до магазина, където клиенти и производителите ще се срещнат лично.

Подготвени са много изненади, кулинарни демонстрации и интересни факти от производството на качествена био продукция, които клиентите могат да разгледят, а и да си купят до 20 часа.

Инициативата за създаване на фермерски магазин е на ръководството на Сердика Център и съвпада с развитието на Хранкооп като кооперация, която обединява над 40 малки земеделски стопанства.

Като следва една обща тенденция за все по-осъзнато потребление и възраждане на традициите в българското земеделие, съчетани с използването на ново познание за екологично производство, пасищно животновъдство и биологични методи за отглеждане, “Хранкооп“ прави изключително строг подбор на продуктите и производителите, с които работи.

Магазинът в Сердика Център ще предлага продукция основно от членовете на кооперацията, както и на други малки и средни земеделски производители и преработватели, за да се превърне в любимо място за пазаруване на всички активни градски хора.

Акцентни за централния щанд на фермерския магазин, зает почти изцяло от продукти на биосертифицирани ферми, разположени в близост до София, като земеделско стопанство “Вантана” - село Петърч, ферма за биологично земеделие и домашно отгледана храна “Версол” в мездренското село Лик, “Таткова градина” - село Торос, Луковитско, новата, но вече много популярна ферма “Пура Вида” в пазарджишкото село Аканджиево и др.

Продажните цени се определят от самите производители и следват пазарните, в зависимост от сезона.

През есента на 2016г. клиентите на Сердика Център ще могат да пазаруват биодомати, чушки, тиквички, картофи, моркови, зеле, лук, чесън, грозде, тикви.

Октомври ще бъде месецът на ябълките с над 8 биосертифицирани сорта от градините на “Дио Био”, с. Долно Белотинци, Монтана.

Млечните продукти са доставени от ферми -членове на кооперацията – козеферма “Халалица” - селоИскра, Първомай, кравеферма “ЕА”, с. Мировяне, София, биволофермата от с. Александрово, Ловешко, и кулинарните сирена “Du Cheff” с трюфели и манатарки.

Кокошите и пъдпъдъчи яйца се осигуряват от ферма “Амброзия“, ботевградското село Липница. Фермерският магазин ще предлага и месни продукти в ограничени количества, като акцент са суровосушените традиционни български деликатеси.

Популярните вече от фермерските пазари кулинарно ателие “Ананда”, Богдан Богданов с “Топлата фурна” от Стара Загора и “Фурна Квартална” на Римската стена в София ще доставят хляб и печива в магазина.

Щандовете за мед и пчелни продукти са заети от три ферми - “Медената къща” от врачанското село Сираково, пчелна ферма “Дарис” с пчелин в Русенски Лом и“Амброзия” - Ботевград, с разнообразие от мед, пчелен прашец, сиропи с билки и мед, клеева тинктура и др.

Кулинарни и веган предложения от “Къпкейк Студио” и “Loving Hut” ще изкушават посетителите на Сердика Център - сурови ядкови торти, безглутенови крекери, леки кремове и кексовe.

Зърнени култури, брашно, боб, царевица, леща, елда, билки, чай, гъби, както и преработени изделия като сладка, мармалади, лютеница се доставят преимуществено от членовете на кооперацията, но се търсят още доставчици, за да се запълни по-широка гама от продукти.

Не на последно място са и напитките - вино от винарна “Трифонов”, жива бира, включително и бира със спелта от “Диво пиво”, биосертифицирани нектари и сокове от ябълки, праскови, череши и др.

Фермерският магазин в Сердика Център очаква своите посетители всеки ден от 10 до 21 часа.

Фермерски магазин отваря врати в столичния мол Сердика
13166
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини