Начало » Новини » Света
25.09.2016 г.

В Португалия изобретиха безвреден консервант за вино от черупки на скариди

sinor.bg

Учени от университета в португалския град Авейру откриха безвреден и екологичен начин за съхраняване на вино благодарение на получения от тях консервант от черупки от скариди, който замества серния двуокис, става ясно от публикацията им в изданието Green Chemistry. Учените са създали полимер на основата на хитозана и тропическото растение гардения, като хитозанът е получен от хитин – основният елемент в черупката на скаридите.

Добавянето на консерванта във виното пресича увеличаването на микроорганизмите в него и окислителните реакции, които протичат заради наличието на малки количества желязо и мед в напитката, тъй като полимерът е в състояние да се свързва с тези метали.

Производителите на вино обикновено използват като консервант серен двуокис, но емисиите на този газ замърсяват силно атмосферата, а освен това веществото може да предизвика алергични реакции. Новият консервант е хипоалерген и не замърсява атмосферата.

Изобретателите отбелязват също, че новата добавка вероятно дори ще подобри вкуса на виното благодарение на ароматните летливи съединения, които се образуват в напитката след добавянето на полимера. По думите им новият екологичен метод за запазване на виното може лесно да се използва в производството му, без да повишава себестойността му.

В Португалия изобретиха безвреден консервант за вино от черупки на скариди
4418
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Световни класации
Изкуствен интелект оценява вино
На фона на изключителния следпандемичен ръст в търсенето през 2022 година
Приходите от износа на вино и спиртни напитки от Франция намаляха с 6 на сто
Честит празник на лозари, винари и градинари!
Християнската църква отбелязва празника на свети Трифон
Измама с биологично вино
Европейската прокуратура запорира активи на винопроизводител за 520 000 евро
Предстоящо
Преди Трифон Зарезан в Ямбол за първи път ще има „Дни на местните вина“
До 15 декември се подават заявления по интервенциите за реклама на вина в ЕС и трети страни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини