Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.09.2016 г.

С какво да наторим градината през есента

Полезни съвети

Есента е изключително важна по отношение на наторяването на градината, тъй като активните вещества трябва да се вложат преди прекопаването на опразнените лехи. Същевременно трябва да бъдат подхранени последните останали растения, за да се ускори узряването на зеленчуците и да се помогне на растенията да се подготвят за зимата, коментират от електронното издание „Стопанство”. Ето и най-полезните торове, които могат да се използват през есента.

1. Конският тор е много ценен, особено за парници, макар че и в градината няма пълноценен заместител. Влага се преди настъпването на зимата, тъй като така ще разкрие пълния си подхранващ потенциал за почвата. Не са необходими големи количества – само по 3 килограма на квадратен метър. Торят се както зеленчуците, така и плодните дръвчета. Трябва обаче да се влага в чиста почва, иначе ще изгори всички растения.

2. Говеждият тор е достъпен, а на квадратен метър са нужни 5-6 килограма. Само че влагането му през есента не е най-добрият подход, тъй като 20-30% от хранителните вещества ще изветреят през зимата. По-добре е да се използва за приготвянето на компост и по този начин може да се влага и през пролетта.

3. Птичият е най-концентрираният органичен тор, идеален за подхранавне на ягодите. Само че ще се наложи да бъде разреден с вода в съотнешение 1:15, преди да бъдат поляти. За останалите култури се внася преди прекопаване в сух вид, но не повече от веднъж на 3-4 години.

4. Компостът се разхвърля равномерно по участъка именно през есента преди прекопаване, докато почвата бъде покрита изцяло. Той не само осигурява хранителни вещества на растенията, но и ускорява получаването на реколтата. Мястото, където ще бъдат насадени картофите, поръсено с компост, дава възможност реколтата да бъде прибрана 2 седмици по-рано.

5. Дървесната пепел се използва през есента на тежките глинести почви. При останалите тогава няма смисъл, тъй като калият ще бъде отмит от топящия се сняг напролет.

6. Суперфосфатът е най-добрият вариант за есента. Дозите са различни – при монофосфатът 40-50 грама на квадратен метър, при двойниет суперфосфат – 20-30 грама, а при гранулираният – 35-40 грама.

7. Фосфоритното брашно също се влага през есента. Заради богатото си съдържание на калций обаче не е подходящо за всички култури. Затова пък е натурален екологично чист тор.  

8. Карбамид – изключението сред азотните торове, които не трябва да се влагат през есента. Само при карбамида амидните групи се свързват с почвата и се запазват до пролетта. Това обаче става само при тежки почви, при леките е по-добре да се въздържате от есенното торене с карбамид.

9. Калиевият сулфат се използва най-често в комбинация с азотни или фосфорни торове. През есента може да се използва за подхранване на малините, ягодите, френското и цариградското грозде. Той увеличава двойно процента на растенията, които ще успеят да преживеят дори най-студените зими. Влага се средно по 30 грама на квадратен метър.

10. Калциевият хлорид е много полезен за плодните дръвчета, особено за ябълките и крушите. През зимата хлорът изветрява или се отмива от водата, а калцият остава. Влагат се по 20 грама на квадратен метър.

С какво да наторим градината през есента
68186
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Предстоящо
На 4 април важна среща на консервните заводи с градинари и овощари
Правила при използването на органичните торове
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини