Начало » Новини » Страната
24.08.2016 г.

Танева: Три пъти са увеличени площите за животновъдите в Разградско

Снимка: МЗХ

Площите, които са обявени в процедури за разпределение между животновъдите в Разградска област са се увеличили близо 3 пъти спрямо миналата  година. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева в Разград, където заедно с министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова и кмета на града Валентин Василев посетиха Дом за възрастни хора и Дневен център за възрастни хора с увреждания „Подай ръка“.

Танева определи ефекта на обвързаната подкрепа, прилагана през 2015 и 2016 г., като изключително полезен за бранша, защото че е увеличил и броят на животните във всички категории. При всички крави има увеличение с 10,5%, а  при овцете – близо 15%.

Ръст се отчита и при говедата под селекционен контрол. „Надявам се тази тенденция да продължи и до края на прилагането на обвързаната подкрепа до 2020 г., да се  създадат устойчиви на пазара конкурентоспособни ферми“, допълни министър Танева.

В град Исперих министърът на земеделието и храните присъства на официалното откриване на „Център за отдих, свободно време и социални услуги за възрастни хора и хора с увреждания“. Министърът поздрави жителите на града с новата придобивка, като им пожела нови проекти, с които Исперих да стане по-добро място за живеене. 

„Един от проектите в рамките на предходния програмен период, изпълнен в обхвата на стратегията на Местна инициативна група - Исперих е пример за добра практика. Той е публикуван  на информационния портал на Европейската комисия  за прилагането на този подход“, отбеляза министърът. На събитието присъства и кметът на град Исперих Бейсим Расим.

Центърът за отдих, свободно време и социални услуги за възрастни хора и хора с увреждания е финансиран чрез Стратегията за местно развитие 2007-2013 г. по мярка 4.1 „Прилагане на стратегии за местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

От дома ще се възползват близо 600 възрастни хора и хора с увреждания. Първият проект „Изграждане на център за отдих, свободно време и социални услуги за възрастни хора и хора с увреждания“ е на  стойност 371 338 лв. без ДДС.

Сградата ще се ползва за домашен социален патронаж, обществена трапезария, клубове на пенсионери и от лица с увреждания. Вторият проект „Подобряване на център, предоставящ социални услуги за възрастни хора и хора с увреждания в гр.Исперих“ е на стойност 102 676 лв. По него е закупено специализирано транспортно средство – електромобил за пренос на готова храна до потребителите.

В отговор на журналистически въпрос, министърът на земеделието каза, че се очаква страната ни да отчете най-добрата зърнена реколта през последните години, с най-висок среден добив. Конкретни данни ще бъдат обявени на Консултативен съвет по зърно в края на месеца. Тя посочи, че реколтата е над прогнозите данни от началото на годината. „Тези резултати показват, че българските зърнопроизводители са достигнали технологии и начин на работа, които ги правят конкурентоспособни с най-развитите земеделски страни“, заяви министърът.

Танева: Три пъти са увеличени площите за животновъдите в Разградско
5476
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Плановете за паша и местата за пашуването в националните паркове скоро ще бъдат публикувани за обществено обсъждане
Министри и животновъди обсъдиха пашуването в националните паркове
В Деня на Земята
От WWF дават съвети на фермерите как да се предпазват от набези на мечки
Мнението на бранша
Планински говедовъди питат дали през 2024 г. ще доказват повече продадено мляко и защо
С утвърждаването на заповедта за ставките от земеделския министър
Животновъдите още днес ще получат 100 млн. лева по обвързаната подкрепа
Кога ще се плати по „Обвързано с производството подпомагане за животни“
Рехав втори протест, организаторите сякаш не желаеха диалог
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини