Начало » Важно за фермера » Гори и екология
23.08.2016 г.

От 29 август до 6 септември ще се проведе почистване на Пирин

sinor.bg

За 18-та поредна година екоорганизацията “За Земята” организира почистване на защитените територии, като тази година то ще се проведе в Националния парк Пирин. То ще започне на 29 август и ще продължи до 6 септември. Цяла седмица доброволци ще се включат в разчистването на отпадъците около хиже Безбог, заслон Тевно езеро, хижа. Каменица (Беговица) и хижа Пирин.

За последен път в Пирин е чистено през 2012 г., а част от тази маршрут е почистван от доброволци на ”За Земята” през далечната 2003 г.

Това е и една от популярните през летния сезон туристически дестинации, където за съжаление туристите продължават да се натъкват на отпадъци от всякакъв вид.

Вече е заявено желание от 40 души от цялата страна, сред които „ветерани“ и дългогодишни участници в предишни почиствания, а също и за първи път участващи. Надяваме се след нас да останат само следите от стъпките ни и трайни споделени емоции и спомени.      

Дългогодишната кампания “Боклукът в раницата” обхваща по-голямата част от високопланинските и труднодостъпни защитени територии на България.

Идеята на кампанията  е не само да почисти скрития под камъните и между клековете отпадък, но и да събуди едно по-отговорно и разумно отношение към планината и природата. За поредна година ще припомним за основното правило, което всеки по-отговорен турист трябва да следва, а именно да прибира всички вече празни опаковки обратно в раницата си, тъй като в планината всеки сам е отговорен за отпадъка си. Още по-важно е да консумираме по-умерено и според нуждите си.

Един от основните проблеми на хижите са използването на пластмасови чашки и чинийки за еднократна употреба, която често отива в хижарските печки, отделяйки високо токсични вещества в чистия планински въздух. Решението е лесно – използване на собствени съдове и прибори.

Ежегодната кампания се осъществява благодарение на дарения и доброволци. Средствата се набирани от хора, подкрепящи инициативата и „продажбата“ на тениски, канчета, торбички. Участниците в самото чистене заплащат такса участие от 10 лв., която отива във фонда за набиране на средства за следващото почистване. Срещу тази сума всеки участник получава места за свободно къмпингуване, вкусни вегетариански гозби, работни ръкавици и чували за боклук, както и безброй предвидени и непредвидени хубави мигове. От участниците се очаква е полезен и приятен доброволен труд, положителната мисъл, песен и събрани дърва за вечерния огън. Тази година почистването се подпомага и от проекта „Училище за устойчиво развитие и активизъм“ на За Земята и Приятели на Земята Европа, за който също ще споделим по време на лагера.

Тази година, кампанията се осъществява със съдействието на Дирекция на НП “ Национален парк "Пирин", хижа Пирин, хижа Безбог, заслон Тевно езеро, хижа Каменица, хижа Демяница и ROO'BAR!

От 29 август до 6 септември ще се проведе почистване на Пирин
5358
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Назначения
Новите директори на националните паркове „Рила” и „Пирин”
Аспиринова терапия за доматите
Инициативи
Доброволци засадиха хиляда медоносни дръвчета в Пирин
Еколозите
ВАС спря новия план на Пирин, позволяващ да се строи в 66% от парка
Инициативи
WWF и ООН работят с водещи компании в сектора за опазването на световното наследство
Съдебни битки
Природозащитници искат оставката на екоминистъра
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини