Малцина градинари знаят, че обикновената трапезна сол може да замени торовете и изкуствените средства за растителна защита в градината, коментират от електронното издание „Стопанство” и посочват няколко примера за нейната употреба.
Зеленчуците могат да се обработват с химикали срещу зелевата и морковната муха, но само до 30 дни преди прибирането на реколтата. Ако вредителите обаче се появят точно в този период, може да се използват 100 грама сол, разтворени в 10 литра вода. След поливането на растенията с него мухите загиват, а реколтата може да се смята за 100% екологична.
Ако лукът започне да загнива след изваждането му или оше в лехата, трябва да сте наясно кой е виновникът – луковата муха. Веднага след като забележите пожълтяване по перата, полейте лехата с разтвор на 200 грама сол в 10 литра вода. Старайте се обаче да поливате така, че разтворът да не пада върху растенията. Втора обработка може да се направи след 3 седмици.
Със сол могат да бъдат предпазени доматите от мана. Ако вече сте започнали да късате узрелите зеленчуци и се появи маната, растенията трябва да бъдат спасявани спешно. Разтворете 100 грама сол в литър вода и напръскайте растенията. Зелените листа ще изсъхнат и ще опадат, а върху зеленчуците ще се появи слой от сол, която ги защитава от заболяването, осигурявайки им възможност за доузряване на стъбло. Има само един недостатък – всеки дъжд ще отмива соления слой и пръскането трябва да се повтаря.
По времето, когато бе трудно да се намерят минерални торове, солта бе използвана като заместител. Сега няма проблем с торовете, но солта намира приложение например на площите, засадени с цвекло, тъй като значително подобрява вкусовите качества на зеленчука. Може обаче да се замени с натриев нитрат, тъй като той не е толкова вреден за почвата.
Солта може да се използва даже при плодните дръвчета – влага се преди топенето на снега под короната. Това помага за обилно плододаване на дръвчетата и повишава качеството на плодовете.
Не се престаравайте обаче с подхранването със сол, тъй като действа зле на почвата. След използването на сол през есента при прекопаването вложете в почвата голямо количество оборски тор или друг органичен материал.