Начало » Хоби земеделие » Малката градина
31.07.2016 г.

Спасяваме доматите от градинската нощенка с настойка от чесън

Градинарски практики

Снимка sinor.bg

Един от най-неприятните вредители по доматите е градинската нощенка (Mamestra oleracea). На външен вид зеленчуците изглеждат добре и грабват с размерите си, но при събирането им се оказва, че всички са надупчени, а вътре се е разположила красива тлъста гъсеница, коментират от електронното издание „Стопанство”.

В рамките на един сезон в градината пеперудата успява да даде до 2 поколения. В България се среща навсякъде и нанася значителни щети, особено през август и септември, когато се появява второто поколение, тъй като то напада цветовете и плодовете. Първото не изглежда толкова опасно – младите гъсеници оглозгват само дребните листа.

Нощенката е сравнително едра пеперуда с размах на крилете от 4-4,5 сантиметра. Горната част на крилете е с кафяво-червеникав оттенък, с бяла вълнообразна линия близо до края и няколко бели петна. Отдолу крилете са сиви. Яйцата са светлозелени, гъсениците най-често също, но могат да бъдат и бледожълти или розово-кафяви. Достигат дължина от 3-3,2 сантиметра. Какавидите са тъмнокафяви до черни.

Пеперудата зимува като какавида в почвата. Към средата на май до средата на юни излита и снася яйца по долната страна на листата на купчинки от по няколко слоя. Може да снесе до 1 000 яйца. Излюпените гъсеници се впиват в зелените домати и се хранят с вътрешните тъкани. Пълното им развитие продължава 30-40 дни, след което какавидират плитко в почвата.

За да се избегне нашествието на нощенката, трябва да бъдат унищожавани всички плевели, тъй като снася яйцата си по тях. Ако обаче вредителят вече е населил градината, се налага да бъде включена тежката артилерия на химическите препарати. В България са одобрени за пръскане при карантинен срок от 3 дни авант 150ЕК – 2,5 милилитра, децис 100ЕК – 7,5-12 милилитра на декар, афърм 095СГ - 150 грама на декар, дека ЕК – 30 мл/дка, ефория 045 ЗК – 125 мл/дка, карате експрес ВГ – 40-50 г/дка с работен разтвор 50-80 л, синейс 480СК – 12,5-30 мл/дка (25-30 мл от препарата в 100 литра вода с работен разтвор 50-100 л/дка), цитрин макс (циперкал 500ЕК) – 10 мл/дка. Целта е да се унищожат гъсениците, преди да се впият в плодовете. Пръска се няколко пъти до пълното отстраняване на вредителите.

Проблемът е, че нощенката се появява, когато доматите вече зреят, а това означава, че вече е противопоказно използването на химикали. Градинарите обаче са намерили изход – те пръскат зеленчуците с настойка от чесън. За целта 150 грама счукан чесън се оставя да кисне в литър вода за ден-два, след което се долива вода до 8 литра и разтворът за пръскане е готов. Ефектът е забележителен – няма нощенки, а доматите са здрави и цели. Само при появата на нови дупки се налага повтаряне на пръскането. Обикновено това може да се случи от 10 до 14 дни след първата обработка. Реколтата обаче си заслужава усилията, убедени са от изданието.

Спасяваме доматите от градинската нощенка с настойка от чесън
130334
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини