Щетите от градушките и студовете през пролетта в ключови лозарски региони във Франция ще доведат до спад от 8% в производството на вино, като при суровината за шампанското очакванията са за 32% по-слаба реколта, обявиха от министерството на селското стопанство на страната, цитирани от Ройтерс.
В първата си оценка за тазгодишната реколта от министерството прогнозират производство на 44 млн. хектолитра вино. Това е с 4% под средния показател за последните 5 години.
Студовете през пролетните месеци нанесоха щети на реколтата в областта Шампан, в Бургундия и по долината на река Лоара, докато в департамента Шарант и отново в Бургундия градушки опустошиха насажденията със сорта „Божоле”, се уточнява в съобщението на министерството. Според експертите на ведомството реколтата от божоле в Бургундия ще бъде с 23% под миналогодишната, а в долината на Лоара – с 32%.
Лозята в района на Бордо оцеляха и производството там се очаква да остане почти без промяна спрямо 2015 г.
Оценката на министерството е предварителна и подлежи на корекции през следващите месеци. Прибирането на реколтата обикновено започва в края на август и продължава до октомври.