Начало » Важно за фермера » Гори и екология
14.07.2016 г.

Еколози изразяват силно притеснение за бъдещето на Пирин

sinor.bg

България е на път доброволно да откаже протегнатата ръка на ЮНЕСКО и Международния съюз за защита на природата (IUCN) за по-добро управление на Национален парк Пирин – част от световното природно наследство, предупреждава коалиция от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“. До този извод стигат еколозите от коалицията „За да остане природа в България”. Изключително тревожна е информацията, че на днешното заседание на 40-та сесия на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО в Истанбул ще се направи опит да се обезсмисли предлаганото решението за Пирин чрез казахстанската делегация, която е поискала промяна на проекторешението за Пирин.

В черновата на ЮНЕСКО, публикувана на сайта на организацията, се изразява тревога от случващото се в Пирин и се настоява да не бъдат одобрявани никакви бъдещи проекти на територията му, преди новият план за управление да бъде подложен на екологична оценка и одобрен от ЮНЕСКО и Международния съюз за защита на природата (IUCN).                   

Практиката е проекторешенията на комитета да се приемат без изменения, освен ако някоя от страните-членки не поиска да се отвори дискусия и не предложи промени. За всеобщо учудване това е направила делегацията на Казахстан. Няма как това да е проява на самоинициатива от страна на азиатската република - със сигурност става дума за договорка с българската правителствена делегация, присъстваща в Истанбул, която по всяка вероятност е подготвила предложението, което Казахстан да внесе в комитета, чийто член България не е.

Ако решението бъде променено, нашата страна ще изгуби възможността да получи международна експертна помощ за опазването на Пирин – един от двата български обекта на световното природно наследство (заедно със Сребърна).

Новият план за управление предвижда дърводобив и сечи върху 60% от територията на Национален парк Пирин и 14-кратно увеличаване на зоните за застрояване. Ако той бъде приет, Пирин ще попадне в списъка на обектите от световното наследство под заплаха.

До влизането на новия план за управление действа старият, който не разрешава подобно застрояване и сечи. Българският национален интерес изисква новият план да бъде възможно най-добър и най-адекватно да изпълнява функциите си – опазване на националното и световното богатство.

На картите по-долу се сравняват действащият и предлаганият план. Тези карти предоставят един възможен отговор защо институциите се опитват да скрият документа от очите на международните експерти. Това изглежда е доста трудна задача, тъй като от проектоплана и процедурата за неговото възлагане вече се е заинтересувала поне една международна организация – Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Еколози изразяват силно притеснение за бъдещето на Пирин
5716
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Назначения
Новите директори на националните паркове „Рила” и „Пирин”
Аспиринова терапия за доматите
Инициативи
Доброволци засадиха хиляда медоносни дръвчета в Пирин
Еколозите
ВАС спря новия план на Пирин, позволяващ да се строи в 66% от парка
Инициативи
WWF и ООН работят с водещи компании в сектора за опазването на световното наследство
Съдебни битки
Природозащитници искат оставката на екоминистъра
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини