Начало » Хоби земеделие » Цветарство
11.07.2016 г.

Грижи за примулата

При добри грижи примулата може да живее доста години. Каквото и да правите обаче, с времето тя губи чара си и е най-добре да се отглежда до две години. Сега е времето да я подготвите за цъфтеж и през следващата зима, както и да помислите за подновяването й. Примулата прекарва задължителна лятна почивка. След прецъфтяването й поливките се разреждат, количеството на поливната вода се ограничава. Към края на май я прехвърлете и в малко по-голяма саксия. Новата почвена смеска може да приготвите от градинска почва, органичен тор (компост) и речен пясък или перлит. Добре ще е да добавите и малко торф, какъвто не липсва в продаваните смески за цветя.

Ако имате дворна градина, там ще е най-подходящото място за летуване на примулата. Заровете саксията на сенчесто място до горния и ръб. Не пропускайте на дъното на изкопаната дупка да насипете малко едрозърнест пясък – той ще осигури по-нормално оттичане на поливната или дъждовната вода. Ако не разполагате с градина, настанете цветето на сенчесто място на балкона или терасата, най-добре под покрова на друга растителност. Поливайте рядко, колкото да не допуснете изсъхването на почвата и загиването на растението. Когато се появят първите пъпки, увеличете поливките. Активирането на растежа, което започва с настъпването на есента, е и указание да пристъпите и към редовни подхранвания с торови разтвори за саксийни цветя – отначало през 3 седмици, а започне ли цъфтежът, през две. Това ще бъде вече когато саксията е пренесена в стаята. Примулата понася температурните колебания, но имайте предвид, че ще се чувства най-добре и ще цъфти обилно при температура около 15°С.

Описаните грижи в периода на лятната почивка на това прекрасно цвете може да положите и през следващата година. По важното обаче е да отделите младите издънки от майчиното растение при сменянето на пръстта и да ги отгледате в отделни саксии. Така ще поддържате винаги красива примула във вашата градина.

Грижи за примулата
5328
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини