Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
29.06.2016 г.

Изскубвайте спанака, за да е свеж!

Полезно

sinor.bg

От началото до средата на август се засяват салати и спанак за есенно производство. Най-често у нас спанакът се отглежда като есенно-зимна култура – рано през есента, в началото на септември или още през август. Той се отличава с късия си вегетационен период - 30-45 дни след поникването на семената.

Засяванетосе извършва на редове, при разстояния 20-25 см, или на ленти при междуредово разстояние 20 см и 40-50 см между лентите. За ускоряване на поникването, добре е семената да се накиснат във вода в продължение на 2 дни. Сеитбата се извършва само във влажна почва.

При достатъчно влага, семената поникват за 6-8 дни, а при засушаване този период може да се удължи до 14-20 дни. Прореждане не се извършва. По-гъстото поникване на растенията в редовете има предимството, че листата се развиват изправени, което улеснява прибирането. Тъй като спанакът се отглежда като втора култура и не заема самостоятелна площ за цял вегетационен период, специално торене за него не се предвижда. Това важи за случаите, когато на предшестващата култура е приложено правилно, богато торене. Така, той използва хранителните вещества които са внесени за главната култура.

Грижите през вегетацията се състоят в поливане при засушаване и подхранване при нужда с комбинация от азот, фосфор и калий. Прибирането на реколтата започва, когато растенията са образували 5-6 добре оформени листа и продължава до образуването на цветоносните стъбла. Беритбата се извършва чрез изскубването на растенията с корена, за да могат да се съхранят малко по-дълго. Подрязаните растения много бързо вяхнат и се развалят.

Сортовото разнообразие у нас не е голямо. Могат да се намерят семена от сортовете Матадор, Спейс, Меридиан, Зимен едър и Лазио, които са с много добри качества. Представяме ви един известен и един нов за страната ни сорт.

Матадор е един от най-разпространените не само у нас, но и в повечето страни от Средна и Западна Европа. Образува мощна листна розетка. Листата са продълговати до заострени, тъмнозелени, едри, месести, слабо накъдрени, с къси дръжки. Притежава силна студоустойчивост.

Спейс е нов за страната ни. Растенията са със средна сила на растеж. Листата са с широко овална форма и тъп връх. Те са средно дебели и лъскави. Цветът им е средно до тъмно сивкаво-зелен. Началото на стрелкуването е късно.

Изскубвайте спанака, за да е свеж!
6945
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Палак чавал (Индия)
Йордан Чергаров - един от изложителите на АГРА 2022
Модерно мислещите земеделци печелят с качество
Време е за сеене на спанак
Спанак за късна пролет се сее през октомври
За работливите
Какви зеленчуци можете да засеете през август
Как да се избавите от нитратите в спанака
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини