Начало » Пазари » Животинска продукция
24.06.2016 г.

Цени на пилешко в страната

Като цяло, през периода 15 – 22 юни 2016 г. средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо за страната отбелязват леки разнопосочни изменения спрямо предходната седмица. По области, цените на едро на замразеното пиле са в границите от 3,33 лв./кг (Плевен) до 4,56 лв./кг (Добрич). В пет от областите се наблюдава седмично понижение на цените в рамките на 0,3% – 2,6% (Силистра), докато в Плевен продукта поскъпва с 3,1%. В резултат, средната цена на едро на замразеното пиле се понижава с 0,3% на седмична база, до 3,90 лв./кг., констатират в анализ експерти на МЗХ.

Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) се понижава с 1,1% спрямо предходния седмичен период, до 4,50 лв./кг. По области, продуктът се търгува в ГТВ на цени от 4,05 лв./кг (Шумен) до 4,97 лв./кг (Смолян). В пет области се отчита спад на ценовите стойности с между 0,7% и 13,5% (Шумен), а в Хасково и София – поскъпване, съответно с 3,5% и 9,8%.

През наблюдавания период цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,60 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата е в диапазона от 0,02 лв./кг (Шумен) до 1,31 лв./кг (Плевен).

Средната цена на дребно за страната на замразено пиле в другите търговски обекти (ДТО) остава без промяна спрямо предходната седмица – 4,77 лв./кг. По области, стойностите са в границите от 4,43 лв./кг (Варна и София) до 5,23 лв./кг (Кърджали). Изменение на цените спрямо предходната седмица се регистрира само в две области – покачване с 0,7% в София и намаление с 2% в Търговище.

Цените на дребно на замразеното пиле в ДТО са средно с 0,87 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 1,77 лв./кг в Плевен.

Средно за страната, цената на замразеното пиле в ДТО е с 6% по-висока от тази в ГТВ.

Пиле – прясно, охладено

През наблюдавания период цените на едро на охладеното пиле са в границите от 3,70 лв./кг (Търговище) до 4,71 лв./кг (Силистра). В две области се отчита понижение на ценовите стойности – в Благоевград (с 2,8%) и във Варна (с 3,1%). Единствено във Враца охладеното пиле поскъпва - с 1,1%. Тези колебания се компенсират и средната стойност за страната остава на нивото от предходния седмичен период - 4,30 лв./кг.

 Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в големите супермаркети се повишава с 1,1% спрямо предходния седмичен период, до 4,57 лв./кг. Цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ се движат в интервала от 4,12 лв./кг (Враца и Монтана) до 5,10 лв./кг (Пазарджик и Смолян). В сравнение с предходния седмичен период, в девет от областите е отчетено поевтиняване на продукта в границите от 0,5% до 7%, най-значително в Шумен, а в други осем – поскъпване, с между 3,3% (Хасково) и 12,1% (Видин).

През изминалата седмица средната цена на дребно на охладеното пиле в ГТВ за страната е с 0,27 лв./кг по-висока от тази на едро, като разликата в тази посока варира от 0,05 лв./кг в Добрич до 1,02 лв./кг в Пазарджик. В девет области цените на продукта в ГТВ са с между 0,04 лв./кг и 0,41 лв./кг (Враца) по-ниски от тези на едро.

В по-малките магазини цените на охладеното пиле се запазват в диапазона от 4,33 лв./кг в Русе до 5,35 лв./кг в Плевен, като не са отчетени седмични изменения по области. В резултат, средната стойност за страната се запазва на ниво от 4,91 лв./кг.

През наблюдавания период цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,61 лв./кг по-високи от тези на едро, като тази разлика е най-малка във Варна и Русе (0,08 лв./кг), а най-висока - във Велико Търново и Габрово (1,10 лв./кг).

Средно за страната, цените на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини са с близо 14% по-високи от тези в големите търговски вериги.

Цени на пилешко в страната
5198
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Rabobank с умерено оптимистична прогноза за световната птицевъдна индустрия
Ароматна дроб сарма
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Кое и с колко поскъва по стоковите борси и тържища в страната
Увеличават се огнищата на птичи грип в област Пазарджик
Използване на зеолит и халоизит за подобряване на растежа и качеството на месото при пилета бройлери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини