Неблагоприятните метеорологични условия нанесоха щети и на реколтата от костилкови плодове във Франция, заяви за електронното издание Fresh Plaza Тео Кампшьор от търговската компания Kampexport International. „Заради топлата зима ранните кайсии в Лангедок най-напред цъфнаха, а след това много от цветовете опадаха. Освен това дърветата не получиха необходимата почивка през зимата заради липсата на студове. Това доведе до спад от 50% спрямо обичайната реколта. Големината на плодовете е най-вече 4А и 3А и само малка част от кайсиите са с размери 2А. Като цяло сезонът се очертава труден”, каза Кампшьор.
От компанията добавиха, че очакват в долината на река Рона реколтата от основния сорт „Бержерон” да бъде едва 30% от обичайната заради падналата градушка. „Клиентите, които искат да доставят касетки между 10 и 1 килограма, ще трябва да приемат, че продуктите ще бъдат класифицирани като Клас II с леки щети от градушка, тъй като кайсиите, пострадали в по-голяма степен, са пробирани. Когато отхвърлените партиди от нас все пак се появиха на пазара, цените се понижиха”, обясняват оттам.
„Винаги ще има компании с по-голям късмет, тъй като цялата им реколта е опазена от мрежите против градушките и не е пострадала. Дори при това положение обаче ако са палили свещи срещу внезапното застудяване, за да опазят реколтата, разходите им ще нараснат с 5 хил. евро на хектар”, добавят от Kampexport.
Според Кампшьор към момента френските кайсии се реализират почти изцяло на вътрешния пазар. „Има добър пазар за износ на висококачествените и по-скъпи сортове при по-малките търговци на дребно или по-силна търговия на пазарите в Германия, Швейцария и Великобритания, но все още не разполагаме с количества за снабдяване на големите клиенти. В момента цените за най-добрите, червените сортове са между 3 и 4 евро за килограм. При жълтите и оранжевите сортове са на нива между 2,20 и 2,50 евро. Като всяка друга година е налице конкуренцията на испанските кайсии. Качеството на първите доставки оттам не е изключително и това бе добре за нас”, посочи той.
По думите му първите праскови и нектарини с високо качество ще се появят на пазара в средата на юни. „Това е с 2 седмици по-късно от миналия сезон, но най-важното е качеството и нивото на захарност да са добри”, уточни експертът. Той оценява тазгодишната реколта от праскови и нектарини на 70% от обичайната при положение, че времето остане хубаво и няма прекалено много валежи и не преминат нови градушки.