Начало » Новини » Страната
13.06.2016 г.

Как може да се кандидатства за стартова помощ с ферма от хиляда кокошки

Служба за съвети в земеделието

sinor.bg

Националната служба за съвети в земеделието, която е единствената държавна институция, одобрена за безплатни консултации по програмата за развитие на селските райони, проведе редица семинари из страната за популяризиране на новите мерки. По време на срещите експертите отговориха на конкретни запитвания от фермери или потенциални бизнесмени. Синор.БГ публикува един от отговорите на въпрос, поставен към служители от службата.

Родителите имат ферма за кокошки-носачки, където се отглежда между хиляда и 2 хиляди птици. Въпросът е какви са условията, документите и сроковете за кандидатстване по подмярка 6.3 "Стартова помощ за развитието на малки стопанства" от новата ПРСР.

Ето и обширният отговор, предоставен от националната служба.

Индикативният график за прием на заявления през календарната 2016 г. е публикуван е на интернет страницата на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) (www.prsr.government.bg). Самият график може да бъде променян, тъй като е предварителен (индикативен), припомнят от службата.

Стандартния производствен обем (СПО) на стопанството при 1 000 кокошки носачки е 14 827,46 евро (1 000 бр. кокошки * 29 лв. = 29 000 лв. / 1.95583 лв. = 14 827.46 евро).

СПО представлява условните, а не реалните приходите на стопанството и се изчислява на базата на осреднените за България цени и добиви от отглежданите в стопанството култури или животни, без да се включват данъците и преките плащания, т.е. две стопанства, отглеждащи две еднакви култури или животни с еднаква площ ще имат и еднакъв икономически размер.

СПО се изчислява с помощта на таблица, която е публикувана на сайта на МЗХ за ПРСР.

В случая, поставен за фермата за кокошки, е най-удобно синовете или дъщерите да поемат бизнеса на родителите си защото могат да кандидатстват по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“. Да припомним - СПО на стопанството трябва да бъде над 7 999 евро.

По подмярка 6.3 "Стартова помощ за развитието на малки стопанства" СПО на стопанството трябва да е от 2 000 до 7 999 евро. Тази година няма да има прием по подмярка 6.1., но има вероятност през следващата година да има прием по тази подмярка.

Другата възможност е родителите, които в момента отглеждат носачките, да кандидатстват за инвестиции свързани с отглеждането на кокошките-носачки по подмярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“ от мярка 4 "Инвестиции в материални активи".

Съветът е кандидатите за субсидии да получат консултация от териториалния областен офис на службата. Информация за адресите и телефоните за връзка с екипите от териториалните областни офиси на НССЗ може да намерите на сайта ни (www.naas.government.bg): рубрика „Контакти”, подрубрика „Областни офиси на НССЗ” - https://www.naas.government.bg/bg/Контакти/49.

Експертите на НССЗ предоставят безплатни консултации в областта на растениевъдството, животновъдството и аграрната икономика, както и по въпросите свързани с Програмата за развитие на селските райони. Те имат богат опит при изготвяне  и управление на бизнес планове на млади фермери и малки стопанства. НССЗ има офиси във всеки областен град на страната. Работното време на териториалните офиси е от понеделник до петък - от 9 ч. до 17.30 ч.

Предоставяме допълнителна информация за подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. и подмярка „Инвестиции в земеделски стопанства“, Подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“.

Условията и изискванията за кандидатстване по подмярка 6.1. са описани в Наредба № 14 от 28 май 2015 г. за прилагане на подмярката (Обн. ДВ. бр.40 от 2 Юни 2015г. - https://www.lex.bg/bg/mobile/ldoc/2136523873).

В Наредба № 14 от 28.05.2015 г. е записано, че получатели на субсидии по подмярката могат да бъдат физически лица или еднолични търговци или ЕООД-та, регистрирани като земеделски стопани по Наредба №3 от 29.01.1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани (Обн. ДВ. бр.10 от 5 Февруари 1999г., посл. изм. и доп. ДВ. бр.31 от 28 Април 2015г. - https://lex.bg/laws/ldoc/-549710334), които отговарят на следните критерии за допустимост:

- икономическият размер на стопанството да е в границите между 8 000 и 16 000 СПО. Всяка земя, която се взима предвид при определяне на първоначалния минимален СПО от 8 000 евро, трябва да е с представен документ за собственост и/или договор за аренда/наем с минимален срок от 5 години;

- да са на възраст от 18 до 40 години към датата на подаване на молбата за подпомагане (За ЕООД-та – изискването е за собственика и управителя на стопанството);

- в рамките на 18 месеца преди датата на кандидатстване по подмярката те да са регистрирани за първи път по Наредба №3 от 29.01.1999 г.;

- в рамките на 18 месеца преди датата на кандидатстване по подмярката да са започнали да отглеждат животни в собствен/нает животновъден обект и/или да стопанисват земя с цел производството на земеделска и животинска продукция;

- са предложили бизнес план за развитие на дейностите в стопанството;

- да имат завършено средно образование в областта на селското стопанство или ветеринарната медицина, или средно икономическо образование със земеделска насоченост; и/или завършено висше образование в областта на селското стопанство или ветеринарната медицина, или висше икономическо образование със земеделска насоченост; и/или удостоверение за завършен курс от минимум 150 часа или свидетелство за професионална квалификация в областта на селското стопанство. Има възможност, когато младият фермер не покрива изискванията за професионални умения и познания към периода на кандидатстване, да може да бъде одобрен за подпомагане при условие, че поеме ангажимент, в рамките на 36 месеца от момента на вземане на решение за отпускане на помощта, да покрие тези изисквания.

В процесът на оценка проектите по подмярката се класират и се дава приоритет на:

-проекти, които се изпълняват от бенефициенти, които имат завършено средно и/или висше образование в областта на селското стопанство, ветеринарната медицина или икономическо образование със земеделска насоченост;

- проекти, които се изпълняват в сектор „животновъдство“ и/или в сектор „плодове и зеленчуци“;

- проекти на млади фермери, чиито стопанства са в процес на преход към биологично производство или са преминали към биологично производство на земеделски продукти и храни по смисъла на Регламент на Съвета (ЕО) № 834/2007 от 28 юни 2007 г. относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти и за отмяна на Регламент (ЕИО) 2092/91.

- проекти на млади фермери, които създават заетост и нови работни места.

Помощта се предоставя за изпълнение на заложените в бизнес плана дейности, инвестиции и цели, необходими за развитието на земеделското стопанство и допустими за подпомагане.

Общият размер на помощта се планира да не може да надвишава 25 000 евро. Изплащането на помощта ще става на два пъти. Първо плащане се планира да е  в размер  до 12 500 евро и да се изплаща веднага след одобрение на проекта. Второ плащане също се планира да е  в размер  до 12 500 евро и да се изплаща само при коректно изпълнение на всички заложени в бизнес плана дейности, инвестиции и цели.

Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) изготвяше безплатно проектите на кандидати млади фермери по подмярка 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски стопани“. За следващия прием на проекти този въпрос все още не е уточнен.

Подмярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.

Условията и изискванията за кандидатстване са определени в Наредба № 9 от 21 март 2015 г. (https://lex.bg/bg/laws_stoyan/ldoc/2136462960).

Допустими бенефициенти могат да бъдат земеделски производители (физически и юридически лица), както и групи и организации на производители.

Основните изисквания към кандидати по подмярка 4.1 определени са следните:

- Да са регистрирани като земеделски производители по реда на Наредба №3 от 1999 г.;

- Минималният стандартен производствен обем (СПО) на стопанството на кандидата да бъде не по - малко от 8 000 евро;

- Кандидатите, юридически лица, да докажат доход от земеделска дейност и/или участие и подпомагане по схемата за единно плащане на площ. Този критерий не се прилага за кандидати с проекти в селски райони, създадени до 1 година преди кандидатстването за проекти с инвестиции в: сектор „животновъдство“, сектор „плодове и зеленчуци“, производство на „етерично – маслени и медицински култури“ и производство на технически култури.

Стопанствата с икономически размер между 6 000 и 8 000 евро СПО от секторите „плодове и зеленчуци“, „етерично-маслени“ и „животновъдство” е предвидено да се подпомагат по Тематична подпрограма за развитие на малки земеделски стопанства в Република България - 2014-2020 г. по подмярка 4.1.2 „Инвестиции в земеделски стопанства по Тематичната подпрограма за развитие на малки стопанства“.

По подмярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“ са допустими следните разходи:

- Изграждане, придобиване и подобряване на сгради и недвижимо имущество, включително чрез лизинг;

- Закупуване на нови машини, специализирани транспортни средства, съоръжения и оборудване, включително компютърен софтуер до пазарната стойност на активите, включително чрез лизинг;

- Разходи за създаване и/или презасаждане на трайни насаждения, десертни лозя, медоносни дървесни видове за производство на мед и бързорастящи храсти и дървесни видове за производство на биоенергия;

- Разходи за закупуване на земя до 10 % от общия размер на допустимите инвестиционни разходи;

- Общи разходи свързани със съответния проект за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери и консултантски услуги, консултации за екологична и икономическа устойчивост на проекти, проучвания за техническа осъществимост на проекта. Общите разходи по проекта не могат да надхвърлят 12 % от общия размер на допустимите инвестиции по проекта;

- Разходи за ноу-хау, придобиване на патенти права и лицензи, разходи за регистрация на търговски марки и процеси необходими за изготвяне и изпълнение на проекта;

- Разходите свързани за достигане съответствие с международни признати стандарти.

Финансовата помощ ще е в размер на 50% от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи, като за определени видове проекти и бенефициенти може да се увеличи, както следва:

• с 10% за проекти представени от млади земеделски стопани ( до 40г.);

• с 10% за проекти за колективни инвестиции, представени от 10 до 20 земеделски производители;

• с 20% за проекти за колективни инвестиции, представени от над 20 земеделски производители;

• с 10 % за интегрирани проекти и/или такива свързани със сливания на организации на производители;

• с 10% за проекти с инвестиции в райони с природни и други специфични ограничения;

• с 10% за проекти с дейности, подпомагани по линия на Европейско партньорство за иновации (ЕПИ) за селскостопанска производителност;

• с 15% за проекти с инвестиции за изпълнение на дейности по мярка „Биологично земеделие“.

Максималното комбинирано подпомагане за проект на индивидуален бенефициент няма да може да бъде повече от 70% от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи, а за проекти за колективни инвестиции няма да може да бъде повече от  90%.

В процесът на оценка проектите по подмярка 4.1, които не са събрали минимален брой от 10 точки по критериите за оценка, посочени в приложение № 7 на Наредба № 9 от 21 март 2015 г. няма да бъдат одобрени за подпомагане.

По подмярка 4.1.2 „Инвестиции в земеделски стопанства по Тематичната подпрограма за развитие на малки стопанства“ горепосочената финансовата помощ  се увеличава с 10%.

Предоставяме Ви информация и за подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.

На този етап в ПРСР са записани следните критерии за допустимост за желаещите да кандидатстват по подмярката:

1. Да са регистрирани като земеделски стопани по реда на Наредба №3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани (https://lex.bg/laws/ldoc/-549710334);

2. Да са получили минимум 33 % от общия доход за преходната година от земеделски дейности.

Обръщаме Ви внимание, че в общият доход влизат и доходите от трудови възнаграждения (заплати). Например за 2015 г. ако доходите Ви от земеделие (обявени в годишната данъчна декларация) са 8 000 лв., в т.ч. субсидия по някоя схема или мярка - например 1500 евро (2 934 лв.), а останалите Ви доходи, в т.ч. от заплати са 9000 лв., то Вие сте допустим, тъй като доходите от земеделие са 47 % от общият Ви доход (8 000 / (8000+9 000 лв)). Но ако доходите Ви от земеделие (обявени в годишната данъчна декларация)  са 3 500 лв., в т.ч. субсидията по схема или мярка, а останалите Ви доходи, в т.ч. от заплати са 9000 лв., то Вие не сте допустим, тъй като доходите Ви от земеделие са 28 % (3 500 / (3500+9000)).

3. Икономически размер на земеделските им стопанства да е от 2 000 до 7 999 евро стандартен производствен обем (СПО);

По подмярката не са допустими бенeфиценти одобрени по мярка 112 „Създаване на млади фермери” от ПРСР 2007-2013 г., както и бенефициенти, които са били одобрени през последните пет години по мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране” от ПРСР 2007-2013 г.

Помощта, която се предоставя по подмярка 6.3 е в размер на 15 000 евро и представлява плащане на два транша. Първо плащане в размер на 10 000 евро след одобрението на заявлението за подпомагане. Второ плащане в размер на 5 000 евро след проверка на изпълнението на бизнес плана

Кандидатите трябва да представят бизнес план, който да показва първоначално състояние на земеделското стопанство и сведения за дейностите (включително дейностите, свързани с екологичната устойчивост и ресурсната ефективност), които биха спомогнали за постигане на икономическа жизнеспособност, например инвестиции, обучение, сътрудничество. Бизнес планът трябва да включва най-малко следните елементи:

• характеристика на земеделското стопанство;

• стратегия, показваща как ще се развива стопанството за периода на подпомагане;

• описание на планираните инвестиции и дейности, необходими за развитието на земеделското стопанство;

• специфични резултати и цели, включително времева схема и задачи за периода на подпомагане, които следва да са постигнати към датата на получаване на вторият транш от помощта;

• производствена програма;

• планираните обучения и консултации;

• финансов план.

По подмярка 6.3. приоритет ще бъде даден на (ще получат точки) проекти на земеделски стопани, които:

- към момента на подаване на заявлението за подпомагане имат регистрирани животновъдни обекти и отглеждат едри и дребни преживни животни, свине, зайци, птици и пчели;

- производства им са в секторите плодове, зеленчуци и/или етерично-маслени култури;

- земеделското им стопанство е разположено в планински район, съгласно Наредбата за определяне на критериите за необлагодетелстваните райони и териториалния им обхват (приета с ПМС №30 ОТ 15.02.2008 г.; ДВ, бр. 20 от 2008 г. - https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135580801);

- на земеделски стопани, чиито стопанства са преминали към биологично производство на земеделски продукти и храни по смисъла на Регламент на Съвета (ЕО) № 834/2007 от 28 юни 2007 относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти и за отмяна на Регламент (ЕИО) 2092/91 и/или са одобрени ползватели на помощ по мярка 10 „Агроекологични плащания” от ПРСР 2014 – 2020  г..

В процесът на оценка проектите, които не са събрали даден минимален брой точки няма да бъдат одобрени за подпомагане. Минималният брой точки все още не е определен, тъй като все още наредбата по тази мярка е в процес на разработване.

Съгласно публикувания на интернет страницата на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) за ПРСР (www.prsr.government.bg) индикативен график за прием през календарната 2016 г. на заявления за подпомагане по ПРСР 2014-2020 г., като индикативен срок за стартиране на приема на проекти по подмярка 6.3. от ПРСР 2014- 2020 г. е посочен м. април 2016 г.

Как може да се кандидатства за стартова помощ с ферма от хиляда кокошки
18839
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Преструктуриране и съкращения в Службата за съвети в земеделието
Кадрови промени
От 2024 г. щатовете в службите за съвети падат на 75, но ще има 120 нови временни назначения
Решения на МС
Нови задължения на службата за съвети в земеделието
Важно!
Малкият бизнес ще бъде съветван от 120 експерти към НССЗ
Решения на Министерския съвет
Областни центрове ще информират за еврофондовете на принцина „Обслужване на едно гише“
Лидерът на партия „Единение”
Иван Христанов: Хората, свързани със земята, трябва да градят политиките в земеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини