Окончателните данни на отдел „Агростатистика“ показват, че през стопанската 2015 г. в земеделските стопанства използваните площи за зеленчукопроизводство са над 46 хил. ха. Реколтираните открити площи са 43.9 хил. ха – с 46% повече от 2014 година. Най-големи са площите с картофи – 11 017 ха, пипер – 3 681 ха и зрял фасул – 3 314 ха. Оранжериите са с площ 968 ха и са използвани 1.3 пъти за производство на зеленчуци, уточняват в доклад експерти на МЗХ.
Продукцията от зеленчуци – реколта’2015, е увеличена със 17% спрямо предходната година и достига 613.4 хил. тона. Оранжерийното производство е 97.2 хил. тона. Най-голямо увеличение на производството спрямо 2014 година се наблюдава при бобовите култури – 278%, при дините – 78% и при пипера – 36%. Производството на картофи е 164.9 хил. тона, домати – 121.6 хил. тона, краставици и корнишони – 50.3 хил. тона. Произведени са 2 520 тона култивирани гъби.
Най-голямо увеличение на средните добиви се наблюдава при дините с 59%, при картофите – с 15% и при ягодите – с 6%.