Начало » Новини » Страната
31.05.2016 г.

Фермерите ще разчитат на изгоден лизинг до 300 хил. лева за покупка на земя

Схемата е от 10 дни и се прилага от ДЖОБС, дъщерно дружество на Българската банка за развитие

Снимка: Българска банка за развитие

Земеделски производители, които не разполагат със свободни средства за покупка на земя, могат да ползват новата лизингова схема, предоставена от микрофинансиращата институция ДЖОБС (МФИ ДЖОБС) - дъщерно дружество на Българската банка за развитие. Максималната сума за кандидатстване е 300 хиляди лева, които могат да се погасяват от 1 до 10 години, според желанието на клиента. Или ако примерно искате да си купите около 300 дка земя в производителен регион, вие може да ползвате този лизинг и това ще ви излезе по-евтино, отколкото ако плащате рента в продължение на 10 години, посочи Елен Георгиев, зам. изпълнителен директор на „ДЖОБС“.

Лизингът се отпуска при годишна лихва от 7% до 9,5%, така че за 10 години лихвите при лизинг от 300 хиляди лева излизат 22 хиляди лева. Ако сте арендатор, само за рентите вие трябва да платите 25 хиляди лева за същите тези 10 години, без земята да е ваша, посочи още Георгиев.

Гратисният период е 18 месеца, като годишно може да се ползва гратис само за 6 месеца, или по 6 месеца през първите три години.

Лизинговата схема е обявена от 20 май тази година, като интересът към нея видимо расте. Вече се преговаря с първия клиент, който иска да сключи договор за 200 хиляди лева, съобщи изпънителният директор на Микрофинансиращата институция ДЖОБС Костадин Мунев.

Финасовата компания е известна сред земеделските производители, които ползват микрокредитите, отпускани от ДЖОБС. До този момент са кредитирани 370 български микро и малки предприятия, като 38% от портфейла на институцията е предоставен на предприятия от сектор „Селско, горско и рибно стопанство“.

Делът на стартиращите фирми пък е 14%.

Порфейлът на компанията е близо 10 милиона лева, като ДЖОБС може да получи финансиране и от Европейската инвестиционна банка, с която досега са си партнирали по друга програма.

Компанията разполага с офиси в Бургас, Пловдив, Плевен, Нова Загора, Шумен, Враца и Монтана. Разполагат и с мрежа от последници в  градовете Добрич, Смолян, Силистра, Нова Загора, Стара Загора, Харманли, Пловдив, Кубрат, Дулово, Нови пазар, Пещера, Радневo и Първомай.

Лизингът за земята вероятно ще намери най-широко приложение в зърнопроизводителните региони в Североизточна България. Търсене се очаква и за покупка на земя за поризводство на билки. До този момент ДЖОБС има най-много клиенти около Добричко и Старозагорско.

Дружеството ще отпуска от 1 500 евро до 25 000 евро на стартиращи фирми за придобиване на земеделска земя. Размерът на лизинга за съществуващ бизнес ще е до 150 000 евро. Лихвите са  между 6,75% и 9,5% в зависимост на кредистоспособността на клиента. Срокът за плащане на кредита ще е от 12 до 120 месеца, с гратисен период до 18 месеца за целия период на лизинга.

До момента най-много средства чрез микрокредитите и лизинги на МФИ ДЖОБС е получил бизнесът в област Шумен – около една четвърт от сумата на всички отпуснати заеми. След това се нареждат Добрич и София, към които са насочени съответно по 12% и 10% от финансирането на институцията.

Активни в търсенето на малки заеми са също фирмите от Силистра, Перник, Сливен, Бургас, Видин, Благоевград, Разград, Търговище, Велико Търново и Пловдив.

МФИ ДЖОБС отпуска инвестиционни и оборотни кредити от 1500 до 150 000 евро, предназначени за микро и малки предприятия, земеделски производители, стартиращи компании и самонаети лица.

Дружеството дава възможност на бизнеса за кандидатстване и по пет лизингови схеми. Чрез финансовия лизинг МФИ ДЖОБС отпуска до 25 000 евро за  покупка на нови и употребявани машини, оборудване, транспортни средства и селскостопанска техника.

Срокът за погасяване е от 12 до 60 месеца в зависимост от лизинговия актив. Кандидатите могат да се възползват и от 6-месечен гратисен период през първата година и до 3-месечен гратисен период през следващите години. 

Фермерите ще разчитат на изгоден лизинг до 300 хил. лева за покупка на земя
10090
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини