Начало » Пазари » Зърно
30.05.2016 г.

Перспективите за пшеничната реколта в ЕС, Русия и САЩ се подобриха

Прогнози

Sinor.bg

Международният съвет по зърното повиши прогнозата си за световната зърнена реколта през следващия селскостопански сезон с 10 млн. тона до 2,015 млрд. тона заради подобряването на перспективите пред производството на пшеница в Европейския съюз, Русия и САЩ, съобщи електронното издание ZOL. Ако прогнозата се оправдае, реколтата се очертава като втората най-силна в световната история, като рекордната бе прибрана през сезон 2014-2015 г. – 2,046 млрд. тона. През настоящия сезон производството достигна 2,003 млрд. тона.

Оценката за бъдещата пшенична реколта бе повишена с 5 млн. тона до 722 млн. тона. Спрямо април очакванията за производството на пшеница в ЕС бяха увеличени с 1,1 млн. тона до 152,1 млн. тона, съобщи електронното издание Казах-зерно. За настоящия сезон, приключващ на 30 юни, предвиждането е за реколта от 159,3 млн. тона, докато през миналия фермерите в ЕС прибраха с 4 млн. тона повече пшеница.

От съвета обаче очакват предлагането на пшеница в ЕС да намалее с 3,3 млн. тона спрямо настоящия сезон до 173,7 млн. тона, като прогнозата им е с 500 хил. тона по-малко в сравнение с направената през април. Дори при това положение обаче предлагането на пшеница в ЕС ще остане над показателя за 2014-2015 г. от 171,8 млн. тона.

Очакванията за потреблението на пшеница в ЕС през следващия сезон са коригирани в посока на понижение с 500 хил. тона до 124,1 млн. тона, оставайки под предвиждането за настоящия сезон от 127 млн. тона.

Експертите на съвета са понижили и оценката си за износа на зърнената култура от ЕС с 1 млн. тона до 34 млн. тона. През миналия сезон доставките за чужбина достигнаха 33,2 млн. тона. Вносът на пшеница се очаква на ниво от 4,9 млн. тона – с 1,1 млн. тона под предвиждането за настоящия сезон. Оценката на началните запаси от пшеница в ЕС за настоящия сезон е занижена с 500 хил. тона до 16,8 млн. тона, но това е с 5,1 млн. тона под показателя за сезон 2014-2015.

В началото на следващия преходните запаси вече се оценяват от експертите на съвета на ниво от 15,6 млн. тона, като корекцията спрямо прогнозата им от април е минимална в посока на понижение.

От организацията повишиха и предвиждането си за световната реколта от царевица през следващия сезон също с 5 млн. тона до 1,003 млрд. тона, след като през последния месец перспективите пред реколтата в САЩ и Аржентина се подобриха значително. Оттам очакват крайните запаси от зърно през сезон 2016-2017 да нараснат с 6 млн. тона спрямо настоящия сезон и да достигнат 474 млн. тона, като 40% от тях ще бъдат в Китай. Прогнозата за международната търговия с царевица обаче е занижена с 8 млн. тона до 318 млн. тона.

През 2016 г. в Русия се очаква силна реколта от зърнени култури, особено в Краснодарски и Ставрополски край, заяви генералният директор на руската Федерална служба за хидрометеорология и наблюдение на околната среда (Росгидромет) Александър Фролов, цитиран от агенция „Русия днес”.

„Очакванията за реколтата са много добри. Тя в най-лошия случай ще бъде на средното ниво за последните 5 години. Очакваме не по-слаба реколта от миналогодишната, а тя, както знаете, бе напълно прилична. Бих определил диапазон от 102-105 млн. тона”, каза Фролов. По думите му само в малко на брой региони очакванията за реколтата не са добри заради недостига на вода, като това се отнася най-вече за района на река Волга и централните райони на европейската част на Русия. „Има достатъчно влага, не очакваме засушаване в европейската част. А там е основната ни житница”, добави Фролов.

Перспективите за пшеничната реколта в ЕС, Русия и САЩ се подобриха
3244
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини