Начало » Новини » Страната
27.05.2016 г.

Селекционерите от Садово осигуряват нови семена, устойчиви при суша

Ден на отворените врати

Sinor.bg

Климатичните промени и ориентирането на фермерите към новите нискостъблени сортове пшеница и ечемик насочват учените към адаптивни селекции, които да издържат на изменчивите условия и да са борбени срещу болестите. Това се видя по полета в Садово, където учени от Института по растителни генетични ресурси „К. Малков” представиха пред фермери от региона посеви от 15 сорта пшеница, ечемик, овес и фуражен грах, чието търсене през годините рязко расте.

Освен традиционните стари сортове учените за първа година отглеждат семена и от новия си сорт пшеница „Гинра“, признат от Изпълнителната агенция за селекция, апробация и семеконтрол през 2016 г. Особеностите на сортовете бяха представени от селекционерите Иван Алексиев, Златина Ур, проф. Дора Бояджиева и др.

Високите температури през април и валежите през май дадоха своето отражение върху зърнените култури. През последните 2 години нападението от жълта и кафява ръжда е катастрофално, затова и учените селектират сортове, устойчиви на тези нападения от гъбични болести.

В това отношение експертите препоръчват пшеницата от сорта „Момчил“, който се отличава и с висока добивност.

Гордостта на експертите си остава сорта „Садово 1“, който е признат еталон и близо 40 години се ползва масово от стопаните, доказвайки високите си качества. Според проф. Дора Бояджиева всеки български стопанин трябва да отглежда на полето и от този сорт, за да сравнява как се справя при различните условия.

През последните години фермерите предпочитат и сорта „Боряна“, който е нискостеблен и изключително устойчив. Той притежава хромозома от ръжта, което благоприятства за развитието на богата коренова система. Изключително устойчив е срещу ръжда, вирее върху киселинни почви и е студоустойчив. Затова се предпочита в Северна България.

„Диамант“ е от Б група, но въпреки това не отстъпва по добиви и качество на сортовете от А група.

Учените от Садово са разработили и сорт, получен по пътя на биотехнологиите – това е КМ 135, който е нискостъблен, с висока маса и осигурява добри добиви.

Като изключително сухоустойчив сорт се определя „Юнак“, който е ранозрял сорт.

Класика за продуктивност пък е сортът „Садово 772“, който въпреки нападението от жълта ръжда тази година ще даде изключително високи добиви, предвиждат експертите.

„Мургавец“ също е устойчив на болести, затова експертите го препоръчват особено за Южна България. В Югозападна България пък се търси най-много „Садово 1“.

Сред новите сортове е и „Гизда“, от който през 2016 година учените за втора година произвеждат семена за продажба. Този сорт също е устойчив на болести, зърната му са с висока хетроликтова маса и с него се гарантират високи добиви.

Сред новите селекции е и сортът „Николай”, изключително устойчив на брашнеста мана, септориоза и др. болести. Притежава восъчно покритие, което го предпазва от вредители.

За първа година се продава и от сорта „Никибо”, първият сорт, признат за иновация. Изключително добивен и считан за гвоздей в селекцията. Наподобява по високи добиви сорта „Прелом”, но за разлика от него притежава по-ниско стебло и не поляга, което е сериозно предимство.

Експертите от Садово показаха и как се развива сортът твърда пшеница „Деница”, чието търсене от фермерите през последните три години рязко расте, съобщи Иван Алексиев.

„Деница” е студоустойчив, изключително добре се развива в Северна България и е търсен от фермерите.

Представен беше и новият сорт пивоварен ечемик „Поток”, който е търсен заради изключителната си издържливост на студ.

Сериозно място на полетата на института заемат и друг вид зърнени култури като тритикале, ръж и овес, чието търсене през последните години също расте.

Особено внимание е отредено на голозърнестия овес „Марина”, който има приложение в хранителната индустрия за производство на диетични храни.

Същото се отнася и за ръжта, която се използва освен за фураж също и за диетични храни.

Фуражният грах от миналата година се търси особено много не само заради приложението му в животновъдството, но и заради субсидиите като протеинова култура.

За 2015 година стопаните получиха по 28 лева от декар грах като протеинова култура и 28 лева – по СЕПП, което се оказа стимул за неговото отглеждане.

Селекционерите от Садово осигуряват нови семена, устойчиви при суша
14932
 

Последни материали
Виж
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Кубота на второ място по продажби на трактори
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Свързани материали
Виж
Научен обмен
Експерти от института „Константин Малков“ обменят опит с колеги от Малайзия
Институтът по растителни генетични ресурси „Константин Малков“
Новият сорт садовска пшеница „Яйлзла”, представен в Деня на фермера
Фонд „Земеделие”
Платени са всички обезщетения за пострадалите от градушката в Садово
Управителен съвет ДФЗ
Пострадалите от градушката в Садово ще получат 700 хил. лв. компенсации
И фермерите с частично пропаднали площи и без застраховки ще получат компенсации
Отпускат 700 000 лева за покриване на щетите от градушката в Садово през май
Премиерът и агроминистърът на полето
До месец в Садово ще се изплатят всички компенсации - не само за 100% щети
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини