Начало » Новини » Света
25.05.2016 г.

Bayer предлага 62 млрд. долара за поглъщане на Monsanto

Инвестиции

Sinor.bg

Германският химически концерн Bayer предложи 62 млрд. долара за закупуването на американския производител на хербициди и генетично променени семена Monsanto, става ясно от съобщение на германската компания, цитирано от „Ройтерс”. Ако сделката се осъществи, в света ще се появи най-големият производител в областта на селскостопанската химия, като същевременно това ще бъде най-голямото поглъщане, платено само в брой, сочат данни на агенцията.

От Bayer предлагат на акционерите на Monsanto по 1,22 долара за акция в брой и това е с 20% над стойността им в края на миналата седмица, отбелязва „Блуумбърг”. От американската компания пък обявиха, че ще разгледат предложението. Германският концерн ще финансира сделката чрез емитиране на нов дълг и продажбата на ценни книжа, главно на досегашни инвеститори в него, като около една четвърт от сумата ще бъде осигурена от тези продажби. От Bayer очакват сделката с базираната в Сейнт Луис американска компания да повиши годишните приходи с около 1,5 млрд. долара до 3 години, без да се броят допълнителните бъдещи ползи от съвместните продуктови оферти.

Действията на Bayer бяха предприети само 3 седмици, след като постът на главния изпълнителен директор бе поет от Вернер Бауман. Самият Бауман отхвърли предположенията, че концернът е по-добре да създаде смесено дружество с Monsanto, тъй като това ще доведе до увеличаване на данъчната тежест.

Експерти по антимонополно законодателство обаче откриват припокриване на двете компании в областта на семената, особено при соята, памука и рапицата. Продуктовата серия LibertyLink за борба с плевелите на германския концерн и културите, които са устойчиви на тези химикали, са важна алтернатива за фермерите, които страдат от бурени, придобили устойчивост към хербицида Roundup на Monsanto.

Американската компания започна продажбата на генетично променени семена на царевица и соя преди около 20 години и в момента те представляват голяма част от посевния материал, използван от американските фермери. Продажби се осъществяват и в държавите от Латинска Америка и Индия.

Браншът на средствата за растителна защита и генетично променените семена преживява напоследък период на интензивна консолидация, предизвикан отчасти от понижаващите се цени на селскостопанските продукти и съответно – намаляващите приходи, както и от все по-ясното отделяне на пазарите на семена и пестициди. През 2014 г. Monsanto започна преговори за придобиване на швейцарската компания Syngenta за 43,7 млрд. долара, но двете компании не успяха да се споразумеят. През февруари Китайската национална химическа корпорация се споразумя за придобиването на Syngenta за 43 млрд. долара. Междувременно в края на миналата година два от гигантите в бранша, Dow Chemical и DuPont, обявиха сливането си, създавайки компания на стойност 130 млрд. долара. 

Bayer предлага 62 млрд. долара за поглъщане на Monsanto
6105
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Подразделението Crop Science е с основна заслуга за силните резултати
Тримесечната печалба и приходи на Bayer нараснаха значително
Особено силно е представянето в селскостопанското подразделение
Bayer вдигна тримесечната нетна печалба с над 40 на сто
Групата като цяло отчита силна 2018 година с успешното поглъщане на Monsanto
Bayer вдигна приходите и печалбата от селскостопанската продукция
Bayer залага ежегоден ръст на продажбите от поне 4 на сто до 2022 година
Дигитализацията в услуга на новите модели в земеделието
Габор Равицки: „Байер“ излиза от лабораториите за пряка комуникация с фермерите
Сделката на века - Bayer купи Monsanto за 63,5 млрд. долара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини