Начало » Новини » Света
22.05.2016 г.

Италианско сирене помага за сваляне на кръвното

Здравословно хранене

Включването на малки количества от италианското твърдо сирене „грана падано” в хранителния режим може да помогне за понижаване на кръвното налягане, сочи изследване, представена на конференция на Американското общество за артериална хипертония, цитирано от британския вестник „Телеграф”.

В изследването са участвали 30 възрастни хора, страдащи от артериална хипертония, които били разделени на 2 групи. В продължение на 2 месеца участниците в първата група консумирали по една унция (28,35 грама) грана падано, а участниците от втората група – заместител на сирене.

Било установено, че при участниците, в чийто хранителен режим било включено италианското сирене, се понижавало диастоличното артериално налягане, без да се променя индексът на телесното тегло, нивото на липидите или захарта в кръвта.

Учените, провеждащи изследването, изяснили, че в грана падано се съдържат в по-големи количества белтъчини, които разширяват кръвоносните съдове, а също и елементи, влизащи в състава на ефективни лекарства срещу хипертонията като „Лотезин” и „Капотен”. Според д-р Джузепе крипа от клиниката „Салисет” в американския щат Уискънсин „добавянето на малки количества грана падано към здравословната диета е в състояние да осигури клинично значимо понижаване на кръвното налягане”. По думите му ефектът от консумацията на италианското сирене е подобен на този от вземането на медикаменти против хипертония.

Италианско сирене помага за сваляне на кръвното
5631
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Държавна комисия по стоковите борси и тържищата
Март 2023 г. уцели върха в цените на сиренето и кашкавала, но 2024 г. започва със спадове
Млечните продукти, произведени в България през 2023 г., са най-скъпите за последните 8 години
БАБХ: 12 000 т. имитиращи продукти са произведени, а не консумирани у нас за 2023 г.
Заради изискване за по-висок дял на овче и козе мляко в продуктите
Производителите на сирене в Кипър спират работа от 10 януари
Благодарение на въведените нови преработващи мощности за мляко
В САЩ очакват ръст в производството и износа на сирене
Турски домати и сирене получиха статут за защитено наименование за произход от ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини