Начало » Новини » Страната
06.05.2016 г.

Пекин се отваря за реализация на български стоки в китайската столица

Партньорства

Снимка: МЗХ

Столицата на Китайската народна република Пекин може да предостави добри условия за представяне на български земеделски и хранителни стоки. Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на земеделието и храните Георги Костов и заместник-кмета на Пекин Лин Къцян, който е на посещение в България. Двамата обсъдиха възможностите за представяне на български продукти в Пекин, както и за създаване на демонстрационен център в България, където да се реализират успешни модели на бизнес отношения в областта на земеделието с Китай и да се привличат китайски инвеститори, съобщиха от агроведомството.

За създаването на такъв тип център ще бъде предоставена подходяща земеделска площ от страна на държавата, която да е на комуникативно място и да е в близост до големите земеделски производствени райони, съобщи заместник-министър Костов.

Съоръжението ще бъде разположено на площ от над хиляда дка и се очаква  да започне да функционира през 2017 г.

„Освен представяне на познатите продукти като розово масло,  българско вино, млечни продукти, плодове и зеленчуци, в рамките на сътрудничеството ще могат да се организират и тематични конференции за заинтересованите бизнес-делегации от Китай. Ще могат да се представят и останалите страни от Централна и Източна Европа, които участват във формата на партньорски отношения с Китай 16 + 1”, допълни още заместник-министър Костов. За България е от изключително значение, че поема функциите на водеща страна в района в отношенията с Китай.

От своя страна Лин Къцян уточни, че има сериозен потенциал за развитие на отношенията на община Пекин с България. Той изрази готовност да бъдат предоставени добри и преференциални условия за презентация на български стоки в Пекин.

„Това може да бъде още една входна врата за продукти, произведени в България към Китай“, посочи заместник-кметът. Той допълни, че Община Пекин има сериозен ресурс и за научен обмен с българските институти в областта на селското стопанство.

Директорът на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ Васил Гелев информира, че за краткото време от създаването му, Центърът бележи  конкретни резултати в сътрудничеството във формата 16 + 1. Той припомни, че в края на миналата година страната ни откри свой павилион в безмитната търговска зона на град Ханджоу. „Предстои да бъде открит такъв национален павилион на България и в пилотната зона за свободна търговия в Шанхай“, съобщи още Васил Гелев. Той изрази надежда, че разкриването на павилион и в Пекин би увеличило възможностите за разширяване пазара на български земеделски и хранителни стоки в Китай.

Заместник-кметът Лин Къцян отправи покана към България да вземе участие и в Международното изложението по градинарство, на което Пекин ще бъде домакин през 2019 г. Той информира, че форумът ще продължи 160 дни и това би дало възможност на страната ни да покаже пред широка аудитория постиженията си в тази област. Заместник-министър Георги Костов увери, че България би се представила добре на изложението, защото има дългогодишен и богат опит в градинарството.

Пекин се отваря за реализация на български стоки в китайската столица
5624
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
Ръстът е най-значим при царевицата, ечемика, слънчогледа и рапичното масло
ЕС увеличи значително износа на зърно и маслодайни продукти за Китай
При обилно предлагане, понижаващи се цени и перспективи за богата реколта
Китай отмени поръчки за близо 2 милиона тона за внос на пшеница от САЩ и Австралия
За фермери
Започва безплатна Академия по предприемачество в земеделието, отличникът получава 5000 лв
На цени между 227 и 230 долара за тон с включени разходи за превоз
Китай закупи голямо количество фуражна царевица от Украйна
Особено при соята и царевицата
Китай ще остане водещ вносител на фуражни култури още 10 години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини