Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.05.2016 г.

Пет тайни за по-богата доматена реколта

Практика

Sinor.bg

Без съмнение всички искаме всяка година реколтата да е по-силна от предишната. Купуваме нови сортове, за които продавачите ни убеждават, че доматите ще са сладки като мед и с размерите на дини. В крайна сметка не се ражда нищо особено, но не заради това, че продавачите са ни излъгали, а тъй като не правим всичко, за да бъде годината ни най-плодоносната, убеден е читател на електронното издание „Стопанство”, който споделя своите 5 тайни за успех в нелеката задача по отглеждането на доматите.

1. Първата е свързана с пръскането. Когато доматите започват да цъфтят, разтваряме 10 грама борна киселина в чаша гореща вода, сипваме я в кофа с вода и разтворът е готов. Това ще помогне за растежа и връзването на зеленчуците и ще помогне за увеличаване на броя на завръзите. Не забравяйте, че борната киселина в дози над 2,5 грама на килограм телесно тегло е смъртоносна, ако се приеме вътрешно, а продължително излагане на действието й може да доведе до сериозни проблеми с бъбреците, затова използвайте респиратор и ръкавици.

2. Необходимо е да се погрижим за кореновата система на растенията. Колкото по-големи и здрави са корените, толкова повече хранителни вещества ще получат доматите, а това означава и по-богата реколта. Семьонов загърля доматите два пъти – когато растенията започнат да се издължават и когато цъфтят.

3. Третата тайна е свързана с рязането на листата, за да може растението да насочи своите сили към растежа на самите домати. От края на май - началото на юни се изрязват излишните листенца, 3 или 4 от най-долните. През лятото е горещо, а по този начин и растенията се проветряват по-добре и не им е тежко.

4. Четвъртата тайна е свързана с подхранването, но задължително извънкореновото, тъй като не само корените имат нужда от витамини. Когато бъдат напръскани и листата с микроелементи, можем да ускорим допълнително растежа на зеленчуците. Затова не си спестявайте усилията и веднъж на седмица или две ги подхранвайте вечер.

5. Когато доматите започват да растат, се подхранват с комплексен тор: двулитров съд с дървесна пепел се залива с кофа вряла вода. Когато разтворът изстине, се добавят 10 грама борна киселина и 10 милилитра йод. Оставя се да престои едно денонощие. Преди да се използва, трябва да се разреди литър от получения разтвор в 10 литра вода. На всяко растение се полага по литър от получения тор.

Пет тайни за по-богата доматена реколта
153158
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини