Начало » Новини » Света
01.05.2016 г.

Растящите цени на храните върнаха руснаците към домашното производство на зеленчуци

Спасение при криза

Руснаците отдавна отглеждат зеленчуци в градините на своите вили, но икономическата криза в страната предизвика истински бум в продажбите на семена, а все повече семейства се насочват към домашното производство на селскостопански продукти, за да оцелеят, съобщи Ройтерс.

Семената на непретенциозния картоф са особено търсени от виладжиите, които масово напускат градовете през летните месеци, независимо дали на парцела се гуши неугледна барачка или се извисява каменен палат. Руският филиал на OBI, германската верига магазини от типа „Направи си сам”, обяви, че почти е удвоила продажбите на картофено семе през 2015 г., а през тази година те продължават да нарастват силно. „През тази година продажбите на някои семена са се увеличили с почти 40%. Основният ръст е при зеленчуците – домати, краставици, чушки и продукти, използвани за приготвянето на салати”, заяви Максим Суравегин, основен доставчик на градински продукти за руския филиал на OBI. Други търговци на дребно потвърждават думите му, а наскоро веригата хипермаркети „Лента” обяви ръст от 40% в продажбите на семена на годишна база.

Наблюденията на търговците на дребно отчетоха бум в търсенето на семена още в края на 2014 г., след като Русия окупира Крим, а рублата загуби голяма част от стойността си спрямо щатския долар, предизвиквайки значителна инфлация при хранителните стоки и понижаване на реалните доходи на населението. Нарастващото желание за домашно производство на зеленчуци е предизвикано и от забраната за внос на селскостопанска продукция и храни от държавите-членки на Европейския съюз, наложена от руското правителство в отговор на санкциите на западните страни заради положението в Източна Украйна. „Това е кризисна тенденция. Когато правителството започне да изпитва затруднения, веднага отчитаме ръст на засадените зеленчуци”, заяви Андрей Туманов, председател на една от организациите на градинари в страната.

Тенденцията има и добра страна за държавното ръководство, тъй като компенсира част от значителния недостиг на храни, който би могъл да предизвика социално напрежение, а същевременно осигурява занимание на хората и им предлага отдушник от ограниченията на съвременния живот. Вилните парцели пък се превърнаха в спасителен пояс за оцеляване в кризите от съветско време досега – от перестройката на Горбачов през разпадането на СССР в началото на 90-те години до световната финансова криза през 2008 г.

Пенсионерката от региона на Белгород Елена Бичкова е сред онези, които все повече разчитат на земята. През 2015 г. цените на храните в разположения на 580 километра южно от столицата Москва град се повишиха с 11%, докато пенсиите се свиха с 1,8%. Бичкова вече не може да си позволи някои от хранителните продукти, които е купувала досега с държавната месечна пенсия от около 14 хил. рубли (213 долара), и това я е накарало все повече да разчита на плодовете от своята вила. „Това, което отглеждаме на вилата, е достатъчно за две семейства за целия сезон. Както моето, така и семейството на дъщеря ми повече няма нужда да купува плодове или зеленчуци. В кризата това е от решаващо значение”, категорична е тя. Пенсионерката отглежда картофи, краставици, домати, лук и моркови, с част от които прави туршия за зимните месеци. „Когато няма пари, можеш да си изпържиш картофи, да отвориш буркан кисели краставички и вечерята е готова”, споделя тя.

Не всички купувачи на семена обаче разчитат на вилните парцели за осигуряване на храна. Някои отглеждат сами продуктите като хоби или като заместител на екскурзиите в чужбина, които се бяха превърнали в масова практика, но вече са прекалено скъпи. По думите на Суравегин този тип клиенти не си броят копейките при покупките на семена, цветя и цели растения. „В случая не говорим за големи финансови разходи, но те носят положително настроение”, добави той.

Няколко купувачи, анкетирани в магазин на OBI в Москва, където доходите са по-високи от тези на населението в по-голямата част от Русия, не са склонни да обвързват покупките си със затрудненията, като по-скоро ги отдават на любовта си към градинарството. „Правя го за втора поредна година. Купувам домати и краставици за храна на семейството. В криза или не, обичам да отглеждам зеленчуци”, заяви 46-годишната Ана от южната част на Русия, отказала да посочи фамилия. Според други обаче новите обстоятелства са изиграли своята роля. „Загубих работата си и вече имам време да се посветя на парцела и вилата”, смята 50-годишната Светлана, също предпочела да се представи само с малкото си име.

Растящите цени на храните върнаха руснаците към домашното производство на зеленчуци
5878
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Русия отпусна над 203 милиона евро за нисколихвени кредити за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини