Начало » Новини » Страната
29.04.2016 г.

Разпети петък е!

Страстната седмица

Wikipedia

Велики петък е денят, в който е разпнат божият син Исус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. Този ден е най-тъжният ден от Страстната седмица - тогава Исус е претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. На Разпети петък постът в православната църква е особено строг – тогава нито се яде, нито се пие (дори вода). А народът казва, че на Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие. Всяко дихание страда заедно с Богочовека, съпричастно е на неговата смърт и погребение.

Преди началото на службата на специално издигнато място в средата на храмовете се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста.

В представите на не малко хора Велики петък се свързва с минаване под ''масата''. Извършването на този така наречен ритуал носи здраве, късмет, а според някои и опрощаване на греховете. Тези тълкувания са неправилни и са плод на пълно суеверие, но за жалост се разпространяват, казва Протойерей Дончо Александров от варненския храм "Св. Атанасий".

„Християните идват в храма и носят цветя така, както се отива на погребение на близък и скъп човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и благоговейно се покланят на изображението", посочва протойереят.

Целуват последователно Христовото тяло, извезано на плащеницата, Евангелието и Кръста и полагат цветята. След това се навеждат и преминават под издигнатото място.

По този начин изразяваме нашето преклонение, смирение и скръб пред гроба господен, но също и благодарност за изкуплението което ни дари спасителят.

После отново се покланяме пред издигнатия голям Кръст, изображението на св. Богородица и св. Йоан Богослов и ги целуваме, казва още протойереят.

Свещеникът ни дава цвете за благословение и духовна утеха символ на надеждата и вярата, че още малко и Христос ще възкръсне. Отнасяме цветето в дома си и го поставяме над иконите, за да ни напомня, че очакваме великия ден.

От горенаписаното става ясно, че извършваме всички тези действия в храма не от суетна вяра за здраве, късмет, а още по-малко за прощаване на греховете - те могат да бъдат простени еднствено в тайнството Покаяние, Изповед, - а водени от чиста и силна вяра се покланяме на Христовия гроб.

Разпети петък е!
7876
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Християнски празници
Разпети петък е!
Християнски празници
На Разпети петък да поискаме опрощение!
Християнски празници
Разпети петък, най-тъжният ден от Страстната седмица
Християнски празници
На Разпети петък да се преклоним пред жертвата на Христос!
Християнски празници
Разпети петък е!
Страстната седмица
Разпети петък е - денят на големите страдания на Христос
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини