Начало » Хоби земеделие » Цветарство
25.04.2016 г.

Хостите обичат влага и полусянка

Хостите  в градината и дома ни могат да изиграят различни роли. Основно се използват като почвопокривни растения в полусенчестите и сенчести места. Те обаче могат да образуват красиво листнодекоративно петно по брега на водоемите, пред храсти, очертаващи края на поляна или като ограничител на пътечките. Хостите се поддават много добре и на отглеждане в големи саксии, с които може да се украси тераса, веранда или балкон. 

Тези растения красят с листата си, като бързо се разрастват и обхващат нови пространства. Има различни видове и сортове, отличаващи се по форма, големина и окраска на листата. 

Хостите не обичат ежегодни премествания и затова когато се избира мястото, на което да се засадят, то трябва да бъде за постоянно поне за следващите 5-10 години.  Разделянето на коренищата на големи и разраснали се растения се препоръчва да се прави на всеки 5 години. Най-добре е тази операция да се прави в ранната пролет преди разлистването. Може и в края на лятото, но тогава растението е с добре развили се листа, които може да се наранят. 

Младите растения, които сме отделили, се засаждат веднага на новото място. То трябва да е полусенчесто и защитено от ветрове. Именно в такива условия окраската на листата им ще се прояви в пълна сила. Почвата трябва да е влажна, богата на хумус и с добра водопропускливост. Младите растения да се поливат регулярно, докато се вкоренят. Само някои сортове с жълти петна по листата изглеждат добре на ярко слънце, но при другите сортове, то може да предизвика изгаряне по листата. През пролетта растенията се наторяват с азот и около тях се мулчира с добър слой компост или угнила листовка. 

Традиционните съчетания 
Благодарение на контраста който създават едрите и с различна форма листа на хостите с други растения в градината , може да се създадат оригинални съчетания. Днес на световният цветен пазар има регистрирани 741 сорта хости. Традиционно хостите се засаждат с хойхера, градински папрати, офиопогон, кандилки, астилбе, есенно анемоне, градински здравец и много други сенколюбиви растения.

Хостите обичат влага и полусянка
9925
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини