Начало » Новини » Страната
24.04.2016 г.

Християните отбелязват Цветница!

Християнски празници

Wikipedia

На днешния ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим. Празникът се нарича още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) Палмова неделя. На този ден Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат с хлабествия, че е възскресил от мъртвите Лазар, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки. Чудото е сторено, защото Лазар е издигнат от гроб четири дни след неговата кончина.

Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, Христос пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица и малкото ѝ, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ.

Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го е изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне.

Народът, виждайки в Иисус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Всички пеели: „Осанна! Благословен идещият в име Господне, Царят Израилев“.

Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: „Казвам ви, че ако тия млъкнат, то камъните ще проговорят“.

Шествието продължило и от височината на Елеонското възвишение до Храма. Христос изгонил събралите се в двора на храма селяни и купувачи на разни стоки и извършил множество изцерения на болни и недъгави хора.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос.

Цветница е народното название на празника и символизира съживяването на природата през пролетта. Както животът е кратък, така и цветето разцъфва и умира.

На днешния ден празнуват всички с имена на цветя и растения Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цвете, Цветелин(а), Цветин(а), Цветка, Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Явор(а), Ясен(а), Ясмин(а), Здравец, Здравка, Здравко, Зюмбюл(а), Ива (име на върба), Иглика, Венета, Венелин(а), Венец, Венцислав, Вероника, Виола, Виолета, Върба, Аблен(а) („аблена“ означава планински божур, Латин(ка), Лиана, Лила, Лили, Лилия, Лилян(а), Лоза(н), Люляна

Магнолия, Малин(а), Маргарит(а), Минзухар(а), Мирта, Момина (от „момина сълза“), Рали, Ралица, Ренета (от латински – „преродена“), Роза, Розалин(а), Розан(а), Роксана, Росен, Росица, Росна, Ружа, Синчец, Сиян(а), Смилян(а), Смирна, Стефани(я) (от гръцки – „венец”), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Кала, Калин, Калина (име), Калия, Камелия, Карамфил(к)а, Китка и др.

 

Християните отбелязват Цветница!
5696
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Честит празник!
Цветница е във всеки български дом!
Християнски празници
Честита Цветница!
Отбелязваме влизането на Христос в Йерусалим
Честита да ни е Цветница!
Християнски празници
Цветница е, да честитим празника на една пета от българите!
Честваме влизането на Христос в Йерусалим и пробуждащата се природа
Поне по един именник във всеки български род празнува на Цветница
Честит празник
Цветница е!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини