Японски учени от Националния институт за напредничави технически науки и технологии са отгледали нов вид кокошки, у които липсва генът, предизвикващ алергична реакция при консумирането на яйцата и месото, съобщи местната телевизия NHK. Учените са използвали метода за редактиране на генома, който позволява клетките да бъдат манипулирани с по-голяма точност от стандартното генно инженерство. Те премахнали гена, водещ до появата в яйчния белтък на алергена овомукоид, който обикновено става причина за възникването на защитната реакция.
При експеримента специалистите успели да отгледат няколко кокошки, чиито яйца не предизвикват никаква алергия, и вече се планира провеждането на клинични изпитания върху пациенти, при които консумирането на продукта се отхвърля от организма.
Този тип реакция спрямо яйцата е доста разпространена при децата, като при някои предизвиква обриви и възпаления на кожата. Алергичните, чувствителни към жълтъка и белтъка, в повечето случаи не могат да консумират и пилешко без неблагоприятни последици.
При 80% от децата неблагоприятната реакция отмира от само себе си около 6-годишна възраст. Понякога обаче тя се открива и при възрастни индивиди.