Начало » Новини » Страната
06.04.2016 г.

Малките стопанства могат да ползват консултации за 3 хиляди лева годишно

Наредбата по подмярка 2,1 е качена за обсъждане

Sinor.bg

Дребните земеделски производители, които искат да развият бизнеса си, ще получават безплатна консултантска помощ от Националната служба за съвети в земеделието, като за целта са предвидени 6 консултантски пакета. Това гласи проектонаредбата за прилагане на подмярка 2.1.2 „Консултантски услуги за малки земеделски стопанства“ от мярка 2 „Консултантски услуги, услуги по управление на стопанството и услуги по заместване в стопанството“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 -2020 г. Документът е качен на интернет страницата на министерството на земеделието, като целта е наредбата да бъде одобрена, преди да се отворен приемът по подмярка 6,3 от селската програма.

С първия пакет  ТП 1 фермерите ще получават съвети за прилагане на стандартите за добро земеделско и екологично състояние на стопанствата. По него службата ще разполага с 453 евро за един пакет. Фермерите ще кандидатстват за тези консултации, като в рамките на една календарна година не могат да ползват пакети, ппревишаващи 1 500 евро (или 3 хил. лева).

Вторият тематичен пакет ТП 2 включва съвети по селскостопанските практики, свързани в полза за климата и околната среда,  съвети за увеличаване на ефективността на потреблението на водата в земеделието на ниво напоителна система или напоително поле, включително въвеждане на водоспестяващи и

енергоспестяващи поливни технологии, предоставяне на информация и съвети с предлагане на решения на равнище стопанство, свързани с мерките за смекчаване на последиците от изменението на климата и адаптиране към него, биологичното разнообразие. В пакет ТП2 за една година се предоставят консултации в размер на левовата равностойност на 296 евро.

В трети пакет ТП 3 са консултантските услуги по стандартите за безопасност на труда и/или стандарти за безопасност на стопанствата. Там цената на един пакет е левовата равностойност на 120 евро.

Четвъртият пакет ТП 4 включва предоставянето на консултантски услуги по изискванията, определени от националното законодателство за пускането на пазара на продукти за растителна защита и за спазване на общите европейски принципи на интегрирано управление на вредителите при земеделските култури. В този пакет цената на услугата се изчислява в левовата равностойност на 425 евро.

В наредбата изрично се посочва, че първите четири пакета могат да се ползват самостоятелно. При останалите имаме комбинации с различни пакети.

Петият пакет ТП 5.1. включва изготвяне на бизнес планове и заявления за подпомагане на малки земеделски стопанства, кандидати по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от ПРСР 2014-2020 г. Според експерти той ще бъде един от най-търсените. Цената на този пакет е левовата равностойност на 438 евро. Тези средства ще се отпускат са Националната служба за съвети в земеделието, а не директно на фермерите, припомнят експерти.

Пакет ТП5 се разделя на три подвида и са свързани с изработването на безплатни бизнес планове. При ТП5,1 се включва  изготвянето на бизнес планове по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“.

Подпакет ТП5.2 осигурява безплатно изработване на бизнес планове по подмярка 4.1.2. "Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства", подмярка 4.2.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства“, и подмярка 4.4.2 „Непроизводствени инвестиции по Тематичната подпрограма за развитие на малки стопанства”.

Третият подпакет ТП5.3 предоставя безплатно изработване на проекти за кандидати по подмярка 6.4.2. „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности по Тематичната подпрограма за развитие на малки стопанства.

За ТП 5.1. службата за съвети в зеамеделието ще получава средства в левовата равностойност на 438 евро, за ТП 5.2. – левовата равностойност на 550 евро и за ТП 5.3. – левовата равностойност на 494 евро.

Шестият тематичен пакет ТП 6 включва предоставянето на консултантски услуги в няколко направления.

а) мерки на равнище стопанство, предвидени в ПРСР 2014-2020 г., които са насочени към модернизиране на стопанството, изграждане на конкурентоспособност, секторна интеграция, иновации и пазарно ориентиране, както и насърчаване на предприемачество, в т.ч. може да се включат съвети и относно оценка и съвети при избор на нова за стопанството подходяща земеделска техника, съвети за разнообразяване на дейностите на стопанството, подкрепа за участие в мярка 9 „Създаване на групи и организации на производителите“ от ПРСР 2014-2020 г;

б) консултиране по въпроси и проблеми на земеделското стопанство, свързани с икономическите показатели на земеделското стопанство, включително въпроси на конкурентоспособността;

в) консултиране по въпроси на управление на риска в земеделското стопанството, свързан с неблагоприятни климатични явления, нашествията на вредители, болести по растенията и животните;

г) освен елементите посочени в букви „а“, „б“ и „в“, в зависимост от спецификата на всяко малко земеделско стопанство може да включва и съвети за развитие на къси вериги на доставки и за по-добра интеграция на първичните производители в хранителната верига чрез схеми за качество, насърчаване достъпа до местни пазари и къси вериги на доставки, групи на производителите и междубраншови организации, съвети относно участието на малките земеделски производители в Европейското партньорство за иновации (ЕПИ) за селскостопанска производителност и устойчивост, в т.ч.възможностите за подпомагане по Подмярка 16.1. ”Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ за селскостопанска производителност и устойчивост”, биологично земеделие, включително подготовка на заявление за кандидатстване по мярка 10 „Агроекология и климат“ и по мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014-2020 г. и съвети по време на изпълнение на ангажиментите, както и съвети по въпроси, свързани със здравето на животните.

При ТП6 максималната субсидия за пакет е левовата равностойност на 278 евро.

Предоставянето на един или повече от консултантските пакети от вида ТП 5.1., ТП 5.2., ТП 5.3., ТП 5.4., ТП 5.5., ТП 5.6. и ТП 5.7. в случаите на комбинация с пакети от вида ТП 1, ТП 2, ТП 3, ТП 4 или ТП 6, се извършва преди предоставянето на втория вид пакети.

Консултантски пакет ТП 6 се предоставя с поне един от останалите пакети.

Не може да се получават консултантски услуги по пакети ТП1, ТП2, ТП3, ТП 4 и ТП 6 повече от веднъж по всеки пакет в рамките на ПРСР 2014-2020.

Земеделците кандидатстват в Националната служба за съвети в земеделието за определен брой пакети, като експертите ги информират за кои комбинации са допустими.

Консултантските пакети включват не по-малко от едно посещение от страна на експертите в даденото стопанството, като целта е да се дадат съответните  препоръки според конкретните потребности на фурмерите, поясни Димитър Ванев, шеф на дирекция в националната служба. Информацията от тези посещения се пазят поне пет години от службата, за да докажат ефективността от консултациите при контрола от страна на фонд „Земеделие”.

След 2017 г. въз основа на подробен анализ по прилагането на подмярка 2.1.2. „Консултантски услуги за малките земеделски стопанства”, който ще се извърши до декември 2017 г., може да се избере и друго консултанско звено освен Националната служба за съвети в земеделието, което да помага на стопаните. Това обаче ще стане само ако анализът докаже, че има необходимост от втори подобен консултант.

Малките стопанства могат да ползват консултации за 3 хиляди лева годишно
13908
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Подготвяни от МОСВ за периода 2021-2027 година
Фермери искат включване в консултации по актуализация на плановете за риска от наводнения
Въпросник до фермерите
До 17 юни давате мнения по Закона за браншовите организации
Важно за земеделските стопани!
Започват 6-месечни консултации с обществеността за управлението на водите
Граждани и организации могат да дадат мнението си до 19 април
Започнаха обществените консултации по новата стратегия за горите на ЕС
След консултациите по ОСП
Фермерите в ЕС са за земеделие, опазващо околната среда
ЕК прави тримесечни консултации сред фермери и потребители за верига за доставки на храни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини