Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.04.2016 г.

С какво да подхраним доматите за богата реколта

Практика

Sinor.bg

Как да определим какви именно подхранващи вещества не стигат на доматите? Тези зеленчуци са твърде взискателни към торовете, като най-важното е да се спазва мярка. Лехите трябва да са добре наторени, но ако прекалите, няма да получите добра реколта. Ако например през пролетта щедро заредите лехите с прясна оборска тор, ще получите разкошна растителност, само дето няма да намерите завръзи по нея. Ще се наложи спешно да вземате мерки – да подсушавате въздуха и почвата, да лишите растенията от част от листата, да извършите кореново и извънкореново подхранване с азотни торове.

През юли пък най-подходящото подхранване за доматите е кравешкият тор, разтворен в съотношение 1:10 с вода, или птичият тор, но още по-разреден – 1:20. Към 10 литра от този разтвор трябва да се добавят 40 грама суперфосфат и чаша дървесна пепел. Кравешкият тор може да бъде заменен от следната смес: 10 грама амониева селитра, 15 грама суперфосфат и 15 грама калиев хлорид на всеки квадратен метър.

Начинаещите градинари често правят и следната грешка: като установят, че доматите растат бавно, а листата им пожълтяват и се свиват, те започват да поливат обилно лехите, предполагайки, че причината за слабото развитие е в недостига на влага. Най-вероятно обаче проблемът не е във водата, а в хранителните вещества и най-точно – в тяхната липса.

Как да се определи какво точно не достига на доматите?

Ако на растенията не достига азот, растежът им се ограничава и филизите започват да съхнат бързо. При това старите листа отначало изсветляват, а след това пожълтяват. Самият зеленчук узрява бързо, но доматите остават дребни, убедени са от електронното издание „Стопанство”.

Ако забележите, че краищата на старите листа са като изгорели, значи на доматите липсва калий. След това листата пожълтяват и опадат, а хлорозата (избеляването или пожълтяването на листата на зелените растения, предизвикано от недостига на калий или магнезий) се разпространява и по младите листа. В самите домати пък се виждат кафяво-черни ивици.

При недостиг на калций най-горните листа започват да пожълтяват. Младите листа се деформират, върху тях се появяват отделни точки, които постепенно се сливат в петна и това е мъртва тъкан. Доматите от последните цветове на такива растения биват поразени от върхово гниене.

Недостигът на фосфор предизвиква забавяне на растежа на растенията. Основното стъбло изтънява, а листата остават дребни, със завити краища. Освен това придобиват лилав оттенък. Последващата некроза предизвиква тяхното опадане.

Върху торфени почви у растенията често се наблюдава недостиг на мед. Листата изглеждат побелели, младите са много малки, а филизите са слаби. Недоразвитите цветове опадат.

Недостигът на магнезий също води до хлороза. Върху старите листа отначало се появяват петна с жълто-зелен цвят, след това към тях се добавят сиви или кафяви. Листата изсъхват и опадат, дръжките също започват да съхнат. Самите домати узряват преждевременно, при това остават много дребни.

Недостигът на елемента бор се проявява в закърняване на основното стъбло и образуване на голям брой филизи. Върху доматите отчетливо се виждат участъци с изсъхнала тъкан.

Могат ли да бъдат върнати на доматите здравият вид и високите добиви? Разбира се, само трябва възможно най-точно да се определи какво не им достига и да бъде вложен съответният тор. Тогава шансовете да приберете добра реколта ще са напълно реални.

С какво да подхраним доматите за богата реколта
101061
 

Последни материали
Виж
Стопанства под 10 хектара ще бъдат освободени от контрол и санкции
Европейският парламент одобри преразглеждане на общата селскостопанска политика на ЕС
На заседанието си на 24 април
Европарламентът даде зелена светлина за промените в общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини