Начало » Пазари » Животинска продукция
29.03.2016 г.

Литва отпуска 18 млн. евро за млекопроизводителите, пострадали от руското ембарго

Държавна политика

Sinor.bg

Министерството на селското стопанство на Литва ще отпусне 18 млн. евро на производителите на мляко в страната, пострадали от забраната, която Русия въведе през август 2014 г. върху вноса на хранителни стоки и селскостопанска продукция от държавите-членки на Европейския съюз в отговор на санкциите, наложени от тях заради окупирането на Крим и положението в Източна Украйна, съобщи електронното издание DairyNews. „Министерството на селското стопанство в стремежа си да помогне на производителите на мляко им отпуска 18 млн. евро в рамките на т. нар. незначително подпомагане de minimis.

Принципите на de minimis ограничават помощта до 15 хил. евро на един стопански субект”, заяви министърът на селското стопанство на страната Виргиния Балтрайтене. За целта преди 10 дни е била проведена среща между представители на министерството с представители на браншови организации, на която са били обсъдени критериите за разпределяне на допълнителното подпомагане за частично покриване на щетите на млекопроизводителите, на която е било договорено, че помощта ще се изчислява на една крава и ще се разпределя пропорционално между по-големите и по-дребните производители.

Освен това според Балтрайтене ще бъдат ускорени плащанията за фермерите за тон мляко, като средствата ще бъдат превеждани през юни и юли.

От ръководеното от нея ведомство бяха подали заявление до Европейската комисия за отпускане на извънредно целево пряко подпомагане за производителите на мляко на стойност 75,7 млн. евро, но при липсата на положителен отговор литовските чиновници потърсиха други възможности. „Напрежението в млечния сектор в световен мащаб и влиянието на руското ембарго върху страната продължават да оказват негативно въздействие. Сега е много важно колкото може по-бързо да бъдат открити възможности за допълнително подпомагане от бюджета на ЕС за производителите на мляко, които са на ръба на фалита”, подчерта Балтрайтене. От изданието изчисляват загубите на литовските млекопроизводители от средата на 2014 г. досега на 150 млн. евро.

Междувременно парламентът на страната гласува промени в закона за забрана на нечестните действия на стопанските субекти, изкупуващи и продаващи сурово мляко и търгуващи с млечни продукти, чрез които се въвеждат минимални изкупни цени на суровото мляко в страната, съобщи електронното издание Regnum.

Мярката ще важи до 1 януари 2017 г. Компаниите, изкупуващи и преработващи суровото мляко, се задължават да плащат на фермерите не по-малко от 165 евро за тон, а посредниците ще трябва да плащат не по-малко от 130 евро за тон. От това задължение са изключени селскостопанските кооперативи, при които не по-малко от 50%  от приходите от дейността им се осигуряват от работата на техните членове – те ще имат право да определят изкупна цена с решение на своята управа. Утвърдени са и санкции за нарушаването на закона, одобрен с 93 гласа „за” и 1 „против” при липса на въздържали се.

Литва отпуска 18 млн. евро за млекопроизводителите, пострадали от руското ембарго
5175
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Обвиниха в подкуп и пране на пари директор на Националния инстут за оценка на риска при храните на Литва
Запорирано е имущество на стойност над 650 000 евро
В Литва арестуваха 27 човека за измами с проекти за млади фермери
Само за покриване на загубите от спада в изкупните цени
Млекопроизводителите в Литва се нуждаят от 40 милиона евро за 6 месеца
Aрестувани са 15 човека в Литва за нагласени поръчки от Националния институт за оценка на риска в областта на храните и ветеринарните продукти
Богатата миналогодишна реколта е продадена и на високи цени
Износът на пшеница от Литва нарасна рязко с пробив на пазарите в Африка
Особено силен е ръстът при млечните и преработените месни продукти
Износът на животинска продукция от Литва расте въпреки коронавируса
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини