Начало » Новини » Интервю
23.03.2016 г.

Танчо Колев: Има недоволни фермери, готови да протестират на 24 март

Трябва да се знае, че тези протести не са глезотия

Sinor.bg

Въпреки вчерашната среща във Велико Търново между министъра на земеделието Десислава Танева и браншовиците от млечния сектор, където се очакваше да бъдат разрешени натрупаните остри противоречия, немалка част от животновъдите са решени на 24 март да протестират. Това съобщи за Синор.БГ Танчо Колев, председател на Националния съюз на млекопроизводителите, чиито членове още в началото на март обявиха датата за националния протест.

„Повечето животновъди са против решаването на проблемите със сила и няма да подкрепят стачката, но има колеги, решени да изразят недоволството си от половинчатите мерки, обещани в подкрепа на животновъдството”, посочи Колев. Без да уточни дали лично той ще участва в утрешните протести, браншовикът посочи, че насроченият за утре от 12 часа пред министерството на земеделието митинг не е отменен и едва тогава ще се разбере колко негови колеги ще се включат.

Животновъдите не оспорват намеренията на администрацията да се сложи ред на пазара чрез засилен контрол върху производството на млека, произведени от палмово и друг вид растителни масла. „Тези мерки обаче трябва да станат не само с проверки из магазините, а с промени в нормативната уредба, както го направиха в Гърция, Румъния и Унгария”, посочи Танчо Колев.

Фермерът припомни, че още през 2007 г. от името на колегите си е настоял за промени в наредбите, така че българското кисело мляко, сиренето и останалите млечни продукти да бъдат произвеждани само с  българско краве или овче мляко.

„Колегите в Унгария, Гърция и Румъния въведоха тези правила още миналата година и днес са защитени, защото потребителите имат съзнанието и купуват родното”, посочи още Колев.

Само да припомним, на вчерашната среща с браншовиците министър Танева съобщи, че ведомството е готово с нормативни промени при етикетирането на храните, така че върху опаковките на сиренето и кашкавала да се постави българският флаг, ако е произведен от родна суровина. Макар и закъсняла, наредбата ще влезе в сила след няколко месеца.

Затова и животновъдите предлагат много по-ефективен начин за справяне с палмовите продукти, като се въведе мито при вноса, още повече че те идват от трети страни и по никакъв начин не ощетяват търговията с ЕС.

„В момента редица новосъздадени големи мандри работят основно с палмово масло, защото пазарът е необятен, а хората са бедни и не могат да купуват скъпите продукти от мляко”, посочи Танчо Колев. И допълни, че тези мандри конкурират неолялно и немалко преработватели, които не работят с растителни масла и купуват само българско мляко, но заради ниските цени на палмовите сирена са губещи. „Това се разбра и от вчерашната среща с министър Танева, защото там присъстваха основно законно работещите мандри, които купуват мляко от нас”, посочи Колев. И допълни, че фермерите разбират техните пробреми и ги подкрепят. Затова на вчерашната среща се е постигнал консенсус по редица от поставените въпроси за нов вид комуникация по веригата от фермата до масата.

Бойко Синапов от Националната асоциация на животновъдите също приветства идеята на министерството да събере на едно място животновъди и млекопреработватели в търсене на общи решения за бъдещето на бранша.

Според него моментът не е подходящ за нови протести, тъй като са взети решения в посока към разрешаване на някои конфликти.

Той приема и критиките по отношението на качеството на млякото, което е далеч от евростандартите и това се отнася не само за кравето, но и за останалите видове млека.

„Проверките на агенцията по храните из фермите показват, че сме твърде далеч от търсеното качество, затова и някои мандри свалят цените”, посочи Синапов. Той цитира млекопреработвател, който е готов да плаща 1,40-1,50 лева за литър овче мляко, но ако то е с европейско качество. „При лошото качество килограм сирене се прави от 7 литра мляко, докато при пълномаслените млека са достатъчни и 5 литра”, посочи Синапов. Той припомни, че преди седмица браншовият съюз е имал среща с представители на агенцията по храните, където са били разисквани и мерките, належащи за въвеждане на качество в суровината.

Според Синапов глътка въздух ще даде и подпомагането от 10 млн. лева, което се очаква да бъде отпуснато на животновъдите още през април.

Танчо Колев обаче припомни, че тези средства  можеха да се дадат на фермерите още миналата година, когато Европейската комисия ги отпусна. Тогава България получи право на 6 млн. евро от ЕК, от които само овцевъдите получиха 1,5 млн. лв. Останалите 10,5 млн. лв. са резерв, който явно ще бъде платен сега.

„Ако помощта беше дадена миналата година, колегите щяха да издържат зимата. Сривът в цените от февруари обаче ни закопа и затова редица фермери обявяват фалити. Дори аз, който имам 220 животни, силно клоня към намерението да ги разпродавам, защото при това изкупуване под себестойност, губя”, посочи Танчо Колев.

На вчерашната среща с министър Танева фермерът е предложил държавата да направи промени в законодателството, така че при фалити да има съответна компенсация, която да позволи на хората поне частично да покрият дълговете си.

„Проблемите са реални, затова ние настояхме освен тези 10 милиона лева, да се отпуснат средства и от резерва за помощта по de minimis. Защото ако се разчита само на първата подкрепа, това означава, че за крава ние ще получим по 30 лева, а овцевъдите – по 2 лева на животно, което е нищожно малко”, обясни още Колев.

Със сигурност дълго наслагваните проблеми в сектора едва ли ще се решат с един замах. Въпросът е дали има чуваемост и как бизнес и администрация ще стопят негативите, трупани от десетилетия. За да избегнем ситуацията в сектор плодове и зеленчуци, където 80 на сто от продукцията е вносна. На този етап сме докарали дотам 50% от пазара на млечни продукти да бъде от палма. Да се надяваме, че този процес ще бъде стопиран. Защото другото би означавало празни обори и обезлюдяване на още села.

Екатерина Стоилова   

Танчо Колев: Има недоволни фермери, готови да протестират на 24 март
13350
 

Последни материали
Виж
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Свързани материали
Виж
Политики
Европейски фермери обграждат Брюксел преди заседанието на Съвета на ЕС по земеделие
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Вътев е пред споразумение с друга част от земеделците
Хиляда фермери от Западна България
Вътев се среща днес с обединени земеделци, предложили аргументирани искания
Ще блокират подхода към ГКПП Илинден-Екзохи между 11 и 14 часа
Производителите на картофи продължават протестите
Договорката е постигната
Протестите спират, в понеделник ще се стигне и до споразумение
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини