Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
20.03.2016 г.

С какво да подхранваме кромида и чесъна

Полезно

Sinor.bg

На практика всички градинари обичат и отглеждат кромид лук и чесън, при това винаги искат да получат по-голяма реколта. За целта може да помогне само подхранване с минерални торове, убедени са от електронното издание „Стопанство”. Чесънът може да се засади както през есента, така и през пролетта. При засаждания през есента обаче има една тънкост – през есенно-зимния период свободният азот в почвата е малко, а от недостига му у чесъна побеляват върховете на листата.

За да бъде утолен гладът му за азот и да съберем максимална реколта, трябва да го подхраним с амониева селитра (2 кибритени кутийки на 10 литра вода) веднага, след като се стопи снегът. Преди засаждането на кромида и пролетния чесън на всеки метър от лехата се влагат между 6 и 8 килограма прегоряла оборска тор и калиева сол със суперфосфат (по 2 кибритени кутийки).

В периода на активен растеж всички растения се нуждаят от хранителни вещества. Подсилваме ги с комбиниран азотно-фосфорно-калиев тор по килограм до килограм и половина на 100 метра. Подхранването често се съчетава с поливане на растенията. Обикновено в този момент растенията формират 3-ти и 4-ти лист.

Второто подхранване се прави 2 седмици след първото и за кромида, и за чесъна. Третото се оставя за края на май – началото на юни. Тогава се оформят растенията и те се нуждаят особено силно от суперфосфат и калиев сулфат.

Само трябва да имате предвид, че засаденият през есента чесън узрява малко по-рано от пролетния, затова и подхранването трябва да става малко по-рано. От изданието обаче са убедени, че дребните отклонения в графиците нямат особено значение. Ако торовете бъдат вложени прекалено рано, вместо главите ще пораснат повече стъблата и листата.

Опитните градинари освен кореново подхранване не пропускат възможността и за извънкореново, обикновено в периода на активен растеж на кромида и чесъна. Предимството при него е в по-бързото усвояване от растенията.

Концентрацията на торовете обаче трябва да е по-малка, отколкото при кореновото подхранване. Обикновено за извънкореново подхранване се използват комплексни микроторове, като 1 чаена лъжичка се разтваря в 10 литра вода. Чесънът е най-добре да се пръска вечер или след дъжд. Растенията реагират бурно на извънкореновото подхранване, но то не трябва да замества кореновото.

С какво да подхранваме кромида и чесъна
23953
 

Последни материали
Виж
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Кубота на второ място по продажби на трактори
Свързани материали
Виж
През тази година обаче всичко се развива благоприятно за растенията
Недостигът на вода и нарасналите разходи свиват площите с чесън в Испания
Луковият молец не е за подценяване
Разпознаване и борба с вредителя
Чесновата муха вреди и на други зеленчуци
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Полезни съвети
Тънкости при отглеждане на зимен чесън за добра реколта
Промени в Стратегическия план - втора част
По-голяма обвързана подкрепа за оранжерии, лук, чесън и картофи от 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини