Начало » Пазари » Маслодайни култури
12.02.2016 г.

Вътрешното производство на олио и износът ще стопят складовите запаси от слънчоглед до нова реколта

Анализ

Sinor.bg

Засиленото производство на олио, което се наблюдва в страната от 2013 г. насам, засилва вътрешното потребление от слънчоглед, което е безспорен плюс за родния бизнес. Това показва анализ на министерството на земеделието, основавайки се на статистика за сериозен ръст в промишленото производство на слънчогледово масло. Според експерти този ръст ще се заапази и през следващите години, гарантирайки износ на преработена селскостопанска продукция.

През стопанската 2013/14 година рафинериите за олио са преработвали годишно по 760 хиляди т слънчогледово семе. Година след това е отчент пик в това потребление, защото тогава за олио вече са преработени 900 хил. тона. Презстопанската 2015-2016 г. има лек спад, който вероятно се дължи и на лекия спад в износа на олио. Рафинериите тогава са преработили 800 хил. т слънчоглед.

При износа на маслодайно семе страната запазва стравнително високи нива, въпреки че за последните три години българският експорт отбелязва понижение. От 2013 г. до 2015 година износът на слънчогледово семе от страната спада от 1 млн. тона съответно на 970 хил. т през 2014 и 900 хил. т през миналата година.

Сравнително високото вътрешно потребление заедно с експорта ще доведат и до постепенно стопяване на складовите наличности от слънчоглед до нова реколта, смятат експерти. Като се знае, че заради сушата производството падна до 1,5 млн. тона семе, при над 2,1 млн. т през 2014 г., складовите наличности към септември 2016 г. се очаква да бъдат около 86 тжно. Миналата есен по това време запасите от маслодайно семе бяха 235 тона, припомнят експертите.

Всичко това ще се случи, ако износът на семе продължи със сегашните темпове. По данни на НСИ през стопанската 2014/15 година България е  изнесла 911 хил. тона слънчоглед (вкл. близо 300 хил. тона обелен слънчоглед). Това е с около 13% по-малко спрямо предходната година. Причината е в увеличената вътрешна употреба на семе от рафинериите и сравнително ниските международни цени. Средната експортна цена на слънчоглед през маркетинговата миналата година е била 526 щ. д./тон, със 7% по-ниска на годишна база.

Основните пазари за слънчогледа остават европейските. Над 768 хил. тона, или 84% от количествата са реализирани в ЕС, като основни пазари са били Холандия (226,6 хил. тона), Португалия (105,9 хил. тона), Франция (96,8 хил. тона) и Испания (90,4 хил. тона). Износът за трети страни е в размер на 143 хил. тона, от които 82,9 хил. тона за Турция.

По оперативни данни в периода от първи септември 2015 г. до 31 януари 2016 г. през пристанище Варна (откъдето традиционно се осъществява основна част от износа на зърнени и маслодайни култури) са изнесени 88 хил. тона слънчоглед. Експортът изостава с около 25% спрямо същия период на предходната година.

От началото на текущата 2015/16 пазарна година, която започна от юли миналата година, изкупните цени на маслодайния слънчоглед се движат чувствително над нивата от съответния период на предходната година. Този ръст се провокира и от прогнозите за намаление на производството на семе и в страната и в световен мащаб.

Заради сушата миналата година реколтата от слънчоглед падна до 1,5 млн. тона, при над 2,1 млн. тона през 2014 г.

С появата на пазара на първите количества от реколта `2015 през септември 2015 г. първоначално средните изкупни цени на слънчогледа се понижиха до 667 лв./тон, което обаче е със значителните 30% над нивото, отчетено преди една година.

Последва постепенно покачване до 735 лв./тон за декември и известен спад до 714 лв./тон за януари 2016 г., което остава едно сравнително високо ниво. Средната изкупна цена на слънчогледа за първите пет месеца на настоящата маркетингова година е 708 лв./тон – с 26% по-висока на годишна база.

По-слабата реколта `2015 в страната, в комбинация с прогнозите за малко по-ниско световно предлагане на слънчоглед през пазарната 2015/16 година дават основание да се очаква през следващите месеци цените на маслодайната култура да продължат да се движат над нивата отпреди една година.

Вътрешното производство на олио и износът ще стопят складовите запаси от слънчоглед до нова реколта
12450
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Интервю с Венелин Делгянски, опит от Институт по царевицата - Кнежа
Технология, изпреварваща времето: слънчоглед
Прибирането на реколтата в Аржентина също натиска цените
Слънчогледът спря да поскъпва в Украйна след запасяването на преработвателите
На годишна база е отчетено увеличение с изключение на соята
ЕС сви преработката на маслодайни култури през февруари спрямо януари
Ръстът е най-значим при царевицата, ечемика, слънчогледа и рапичното масло
ЕС увеличи значително износа на зърно и маслодайни продукти за Китай
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Индия увеличи вноса на слънчогледово масло с 35 на сто през февруари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини