Начало » Новини » Страната
12.02.2016 г.

Експерти от Световната банка ще участват в първия конгрес по биоземеделие в България

Предстоящо

Sinor.bg

На 22 и 23 февруари в Пловдив ще се проведе първият конгрес по биоземеделие на тема „В следващия век“. Организатор на конгреса е компанията „Кива БЦС Еко–Гаранти“, в партньорство с германските компании „ХИП бебешки храни“, "Тампико Трейсинг“ GmbH – производител на семена, „Мартин Бауер Груп“ - доставчик на билкови и плодови отвари, лечебни чайове, активни фито фармацевтични съставки и хранителни добавки, един от глобалните лидери в сертифицирането "Кива БЦС GmbH Германия“, и фондация „Зелена биоорганична България“ - GBOB /ДЖИБОБ/.

Участие в този първи по рода си форум ще вземат експерти от Световната банка, както и представители на европейски университети и фирми, водещи в областта на биоземеделието.

„По време на Био конгреса най-успешните мениджъри и изследователи ще споделят свои познания в областта на биоземеделието, за факторите, които допринасят за бързото нарастване на пазара с биопродукти. Ще обменим полезна информация, ще представим идеи, както и ще обсъдим основните проблеми в тази област“, съобщава за медиите инициаторът Йоханнес Куулс, главен управител на „Кива БЦС Еко–Гаранти“. Холандецът, известен експерт в Европейския съюз, е автор на резюме и план за кръгообразна икономика и биоземеделие, за преработването на храните и за тяхната безопасност, а също и за биологичното сертифициране. Резюмето и планът бяха приети през 2015 година от Европейската комисия.  

Според  Йоханнес Куулс конгресът в Пловдив ще бъде първата стъпка за представянето и налагането на България като страна с огромен потенциал в биоземеделието.

„Трябва да се възползваме от факта, че голяма част от земята от години не е третирана с химически вещества, което е отлична предпоставка за отглеждането на биопродукти“, категоричен е г-н Куулс, който от 10 години живее в България. „Изоставането на селските райони в България пречи за общото развитие на държавата ни. В ЕС са наясно, че хората, които живеят в тези райони, могат да стъпят на чисто, като развият биоземеделието и биоиндустрията въобще, която да ги изведе на по-добро социално ниво. Ето защо в България създадохме фондация Зелена биоорганична България / GBOB /, в която разработихме огромен пакет проекти, кандидатствахме в ЕК по Хоризонт 2020 и се надяваме на одобрение. По този начин се надяваме да вкараме европейски стандарти в биопроизводството, да преодолеем дългогодишната изостаналост в селските райони, да дадем нов живот на селата и в най-отдалечените кътчета на Републиката. Затова привлякохме най-големите европейски фирми за биосертифициране да работят за България и аз оглавих Кива БЦС. В тази връзка сертифицирахме много земеделски производители, които работят вече по нашите програми за биоземеделие“, споделя още холандският експерт. 

Той цитира и тревожна статистика: До 30% от бозайниците и птиците / от 1200 до 1500 вида / в момента са в риск да изчезнат завинаги, в резултат на консумацията на производство на небиологична основа. В момента например от породата родоско късорого говедо има запазени 788 животни, което е абсолютно под препоръчителния брой на организацията по прехрана и земеделие на ООН.

На Първия конгрес по биоземеделие Йоханнес Куулс  е поканил световно известни фирми, заинтересовани от така нареченото зелено производство, които ще се срещнат с нашите производители. По време на двудневния форум лекции ще изнесат академик Атанас Атанасов от „Съвместен геномен център“ – София, д-р Иван Колчаков от Фондация GBOB, проф. Димитър Греков от Аграрен университет – Пловдив, немски и холандски учени и бизнесмени от Университет Вагенинген – Холандия, от „ХИП бебешки храни“, от „Бребио“ GmbH – вносител на пшеница, от „Алтдорфер Мюле“ GmbH, от „Тампико KWA Саатен“ GmbH, от „Кива Саатен GmbH“, от "Уинрийвър“ и др.

Конкресът ще се проведе в хотел „Санкт Петербург“. 

Експерти от Световната банка ще участват в първия конгрес по биоземеделие в България
5631
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Форум
Европейската организация на тютюнопроизводителите провежда 37-я си конгрес в София
Международен конгрес по земеделие AGRIBALKAN 2023
Селекционерите
Totam Seeds се представя на Световния конгрес на доматите
Конгрес на профсъюзната организация
Христанов е впечатлен от позициите на синдикат ФНСЗ по Стратегическия план
В Пазарджик предстои избор на председател и постоянното присъствие на партията
Обединените земеделци провеждат утре петия си редовен конгрес
Форум
Европейската асоциация на биофермерите с конгрес в Румъния
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини