За борба с вредителите по култивираните растения могат да се използват собствените им защитни механизми. До този извод са стигнали учени от университета на провинция Джъдзян при опити с ориз. При отглеждания в Китай обикновен ориз са установени 5 химически реакции за въздействие върху вредителя Sogatella furcifera, който причинява пожълтяване на ориза и характерни „изгаряния”. Растенията вехнат, което често води до увреждане на зърната ориз. Този тип вредители разпространяват и растителни вируси, които могат да бъдат пренесени върху ориза, съобщи електронното издание AgroXXI.
Голяма част от насекомите биват изяждани от естествените си врагове в природата, но фермерите в желанието си да не рискуват се опитват да ликвидират цялата популация със силни пестициди. Този подход обаче често дава точно обратният ефект – още повече вредители нападат полята. Затова китайските учени се насочили към естествените защитни механизми на ориза за борба със Sogatella furcifera.
По принцип под въздействието на определени вещества у растенията се включват собствени механизми за защита от вредители, при това те не убиват насекомите и не влияят на околната среда.
За откриване на тези химически вещества учените от университета на Джъдзян използвали специален метод за подбор. Те синтезирали 29 вещества, за които вече е установено, че предизвикват защитна реакция у ориза, и след това чрез свой метод на отсяване подбрали 5-те най-ефективни.
Учените ще продължат работата си, за да разберат как тези вещества действат и при останалите растения и колко са ефективни в природата, но вече е ясно, че методът за използване на защитните механизми на растенията може да получи практическо приложение в селското стопанство.