Начало » Новини » Страната
10.02.2016 г.

Над 1 милиард лева се насочват към агробизнеса през 2016 г.

Национална конференция на земеделските производители

Снимка: МЗХ

През 2016 година бизнесът ще има на разположение финансов ресурс в размер на над 500 млн. евро (1 милиард лева). Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при официалното откриване на Четвъртата национална среща на земеделските производители, съобщиха от агроминистерството. Срещата се организира традиционно от Асоциацията на земеделските производители в България. 

Танева припомни, че ще има повторен прием на две от най-желаните от бизнеса мерки по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Става въпрос за подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“.

Танева  и припомни, че миналата година земеделските производители са получили финансиране в размер на 350 млн. евро, включително с един извънреден прием по старата програма 2007-2013 г.

Според министъра при тазгодишната кампания по директни плащания разпределението на общия пакет между фермерите ще бъде по-справедлив. 

„Министерство на земеделието и храните успя да облекчи процеса по подаване на заявления с оглед на въведените нови изисквания в кампанията.Право на подпомагане ще имат тези площи, за които има регистрирано правно основание. Отделно и условията по отношение на постоянно затревените площи  за притежаване на съответен брой животински единици - условия, които браншът беше поискал и ние ги въведохме със съответните законови изменения“, уточни Десислава Танева. Тя поясни, че през екипът на министерството ще продължи с концепцията си за ново съвременно поземлено законодателство.

За пореден път министърът отправи апел към фермерите да се сдружават, като създават организации или групи на производители, а не всяка седмица да се учредява нова браншова организация.

„Най-важно е обединението на земеделската общност , защото това позволява един много по-добър административен капацитет , което е гаранция за намирането на възможните решения, които са най-добри за сектора и за неговия растеж“, категорична бе Танева.

Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев припомни, че до 15 февруари всички площи, които се използват от земеделските производители с валидно правно основание, трябва да бъдат регистрирани, за да могат да бъдат след това заявени за подпомагане.

„Апелът ни е да заявите само тези земи, които ползвате и поддържате в добро състояние“, каза още заместник-министър Грудев. Той подчерта, че вторият важен елемент за предстоящата кампания са т.нар. „бели петна“, за които таксата за ползване също трябва да бъде заплатена до 15 февруари.

На официалното откриване на  Четвъртата национална среща на земеделските производители в комплекс „Златни пясъци“ присъстваха и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Янчо Янев, както и експерти от МЗХ.

Над 1 милиард лева се насочват към агробизнеса през 2016 г.
5591
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Форум на АЗПБ
Танева призовава фермерите към единение, Вътев – към коопериране
Закон за подпомагане на земеделските производители
Търси се изход как политическата криза да не блокира Стратегическия план за 2023 г.
Важно за интервенцията, която държавата прави на пазара
Василев срещу Танева: Няма да позволим целият зърнен ресурс да бъде изнесен
Позицията на бранша
Биофермери с поредно писмо за незабавна реформа в органичното земеделие
Различните мнения
Асоциацията на картофопроизводителите с контрапозиция за помощта на държавата през 2020 г.
Парламентарен контрол
Танева пред депутати: Плащанията на декар по СЕПП за 2020 година ще бъдат 19,45 лв. на декар, а за „зелените” – 12,26 лв.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини