Начало » Новини » Коментари
10.02.2016 г.

Новата наредба за междинните култури не променя сроковете за проверка, обясняват от агроминистерството

Важно за фермера

Sinor.bg

Последните промени в наредба 3 за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, свързани със сроковете за заораване на междинните култури (така наречената „зелена покривка“), не променя по същество режима на прилагане на изискванията за тези култури. Това съобщиха от министерството на земеделието по повод притеснения на фермерите, свързани с новите срокове, посочени в нормативните промени. Преди седмица Синор.БГ съобщи за готвеното изменение, според което при проверките междинните култури трябва да са налични на полето поне до 1 декември в годината на кандидатстване.

Земеделските производители останаха с впечатлението, че така формулиран, текстът ги задължава да заорават нивите след първи декември. От агроминистерството отрекоха тази възможност и дадоха подробно разяснение за читателите на Синор.БГ, което публикуваме.

Предложеният текст в проектонаредбата, засягащ междинните култури, не променя по същество режима на прилагане на изискването за междинните култури, а цели изясняване и доуточняване на конкретните параметри на прилагане за постигане на еднозначност при тълкуването, както от земеделските стопани, така и от контролиращия орган.

Периодът на засяване на смеските, които се използват като междинни култури, е до 30 септември на годината на  подаване на заявлението за подпомагане, с което те доказват изпълнение на изискването за екологично насочени площи (ЕНП).

В този срок няма предвидена никаква промяна – това беше и времевият период, който се приложи през Кампания 2015.

В периода от 1 октомври до 1 декември ще се проверява дали междинните култури са били засети, а дали заораването на междинната култура е извършено ще се проверява през април на следващата година с цел доказване, че междинната култура не е оставена като основна култура през следващата година.

По този начин няма промяна във времевия режим на проверките, които ще продължат да се правят по отношение това дали междинната култура е била засята преди декември на съответната година.

Не трябва да се забравя търсеният екологичен ефект от междинните култури да поемат остатъчния азот и да се избегне оголване на почвата, намаляване на ерозията и недопускане на дифузно замърсяване в подпочвените води.

Проверката през април месец на следващата година ще цели да докаже, че междинната култура е била заорана и не е оставена като основна култура за следващата година. По този начин се дава гъвкавост за земеделския стопанин – междинната култура да може да бъде проверена на полето до декември, а кога след това ще извърши заораването е въпрос на личен избор на стопанина като това не следва да бъде по-късно от 15 април на следващата година.

Новата наредба за междинните култури не променя сроковете за проверка, обясняват от агроминистерството
18284
 

Последни материали
Виж
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
В отговор на фермерски въпроси
Свилен Костов: Ако заявите междинната култура само по мярка 214, получавате 4 пъти по-голяма субсидия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини