Държавите-членки на Европейския съюз се споразумяха приемът по програмата за временно съхраняване на свинско месо в частни складове да бъде прекратен, макар тя да влезе в сила едва от 4 януари тази година, съобщи електронното издание Meatinfo, като се позова на изявление на Европейската комисия.
Ефективният срок на действие на програмата, приета в подкрепа на производителите, се оказа само 3 седмици, като целият предвиден обем за съхранение бе запълнен. Това даде възможност значителни количества свинско месо да бъдат изтеглени от пазара.
Последните данни сочат, че общото количество свинско месо и продукти от него в частните складове за съхраняване е достигнало 89 841 тона на обща стойност 27,6 млн. евро. Притесненията на ЕК и държавите-членки са, че колкото повече свинско се съхранява в складовете, толкова по-големи количества ще се появят за продажба в рамките на няколко месеца, което може сериозно да наруши баланса на пазара на ЕС.
Първоначалният анализ на динамиката на цените на пазара на свинско месо в ЕС след влизането на схемата в действие показва, че тенденцията за понижаване на цените от края на 2015 г. е пресечена и са налице признаци за скромно възстановяване на ценовите нива в началото на 2016 г.