Начало » Новини » Интервю
03.02.2016 г.

Васил Грудев: Готвим писма, така че в новата кампания грешките ще лъсват още с подаване на заявленията

Интервю

Sinor.bg

Информационната кампания за кандидатстването по директните плащания през 2016 година е в ход и до няколко дни ще приключи. Експерти проведоха обучителни семинари в цялата страна, като интересът към средище беше изключително голям. Синор.БГ потърси за разяснение заместник министъра на земеделието Васил Грудев, който внесе важни уточнения по процедурите и документите, които тряба да бъдат подготвени от земеделските производители при кандидатстването им.

Г-н Грудев, може ли да посочите кое е новото в тазгодишната кампания?

В брошури и разяснителни листовки сме отразили основните моменти, които отличават кампания 2016-а от миналогодишната. Затова и няма да се спирам на основните отлики.

Това, което смятам, че значително ще облекчи работата с фермерите е, че от тази година още с подаването на заявленията стопаните ще получават специални писма, в които ще бъдат отразени основните допуснати от тях грешки.

Какво точно имате предвид?

Практиката досега показа, че когато фермерите подават заявленията си, често поради бързина или недоглеждане те ги подписват, без да са видели важни забележки, направени от администрацията по отношение на очертаните площи. Нашето желание е тази година тези забележки да бъдат посочвани в едно отделно писмо, което ще се разпечатва в момента на подаване на заявлението.

В това писмо ще се казва, че "във връзка с подадено от Вас заявление и след първоначално направени административни проверки ние сме констатирали следните несъответствия". И ще бъдат изредени съответните несъответствия, ако ги има, разбира се.

Ще дам няколко примера на подобни несъответствия - ако даден парцел излиза извън допустимия слой или ако фермерът не е заявил субсидии по някоя от схемите, това ще бъде отразено. Има случаи и, когато фермерът е поел ангажимент по дадена схема, но не я е чекирал в заявлението – това също ще му бъде показано. Или пък ако няма документ по самото заявление.

Тези неща ще бъдат описани в писмото и фермерът на място трябва да ги прочете и да ги разпише. По този начин ще избегнем грешките при подаването на заявленията.

Какво следва за фермера от това писмо?

Нагледно той ще види какви проблеми има в заявлението и ще му бъде отпуснат срок, за да може да той да поправи набелязаните от нас грешки.

Подписвайки се под това писмо, той на практика ни казва – "да, аз зная, че съм излязъл извън допустимия слой, но аз съм се объркал и затова моля да ми го намалите до допустимия слой".

Втората опция е да каже "знам, но аз сега го разработих този парцел". В тези случаи фонд "Земеделие" на място ще провери дали това е истина и ще го отрази в слоя. Това е добро решение за самите получатели на субсидии и според нас ще предотврати редица недоразумения.

В момента фонд "Земеделие" уточнява детайлите и дизайна на тези писма.

При някои от информационните кампании възникнаха въпроси по санкциите, които се прилагат при поддеклариране на площите. Може ли да разясните за какви санкции става въпрос?

Ще започна от отликите в тазгодишната кампания. Знаете, че от кампанията през миналата година въведохме изискването за задължително правно основание за площите, които се заявяват. Разликата между миналогодишната и тазгодишната кампания е, че сега ние надграждаме системата за заявяване, като го правим и на географски принцип, за да се види точното местоположение на имотите.

През миналата година сумирахме правните основания и ако в дадено землище ХИКС вие ппримерно имате правно основание за 100 дка, то след като ги очертавахте, системата ви спираше до тези 100 дка, без да ви покаже къде са тези декари. Тя само казваше, че можеш да чертаеш само толкова, защото имаш само това правно основание. Това беше един вид компромис, за да могат хората да свикнат с очертаване по правно основание и да не се допускат много грешки. Стоте декара бяха цифров ограничител.

Тази година надграждаме системата и казваме – правното основание ще светне в ИСАК и вие може да заявявате само в рамките на това правно оснавие, което ви е излязло като слой допустими правни основания на всеки бенефициент. Това е първото новост в системата.

Вторият момент е с така нареченото поддеклариране. При него няма нито един нов елемент или санкции за поддеклариране и това го подчертавам дебело.

Поддеклариране имаме, когато не заявиш всички ползвани от теб площи. Но забележете – санкция има само когато не заявиш всички площи, които ти обработваш. Не става въпрос за всички земи, за които имаш правно основание – защото там влизат и земи, които ти не работиш. Примерно, селскостопански дворове, изоставени захрастени земи.

Всеки кандидат има нотариални актове за тези земи, но той не ги работи. И в никакъв случай няма да търпи санкции само затова, че не ги е заявил.

Ще бъде голяма грешка, ако аз заявя нещо, което не работя, защото тогава ще ми дойде проверка и ще търпя санкции. Единственото задължително условие е да декларираш всички площи, които обработваш, а не всички, за които имаш правно основание. И в никакъв случай не трябва да се заявявят всички площи, за които фермерите имат правно основание.

В системата за правно основание ще ми дойдат всички земи, за които имам правно основание – това е декларирано със съответното ЕГН, УРН или БУЛСТАТ. Но при кандидатстването за субсидии трябва да заява само тези, които обработвам.

Може ли да припомните в кои случаи ще има санкции?

Възможна санкция за поддеклариране на имоти има само в един единствен случай. Ако фермерът реши да не заяви всички площи, които обработва и ги поддържа в това състояние. Това обаче не е ново и фермерите го знаят.

Но явно има случаи на нарушения. Какви са те?

Да, съществуват подобни опции. Ще попитате, какъв е смисълът да не заявявам площите в пълния им размер, в който ги обработвам. Ще дам един пример. Ако вие имате 110 хектара ниви, съществува само една хипотеза, при която вие бихте решили да заявите по-малка площ. И тази хипотеза е посочена дори в европейския регламент по прилагане на зелените практики.

Тя е свързана с изискването за разнообразяването (на диверсификацията) културите, при които върху тази площ трябва да се засадят минимум 3 култури. Това изискване обаче важи само площи над 100 хектара (хиляда декара).

И ако примерно фермерът разполага със 110 хектара, той може да реши да се изхитри. И за да не изпълнява тези задължения за диверсификация, да декларира, че работи под 100 хектара.

Само в тези случаи се налага санкция за поддеклариране – защото тогава не съм заявил всички имоти, които ползвам и поддържам в добро състояние.

Тази санкция не е нов елемент в законодателството. Тя се знае от 4 години и трябва да се прилага.

За мен по-голямата опасност ще бъде, ако фермерът заяви имоти, които не работи, но при очертаването на имотите той види, че тези земи му «светват» в системата само защото той има правно основание за тях. Това не трябва да се случва и би подвело кандидатстващите за субсидии.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова (използвани са въпроси и на други медии)

Васил Грудев: Готвим писма, така че в новата кампания грешките ще лъсват още с подаване на заявленията
16417
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Предложението на ГЕРБ за правителство
Васил Грудев е предложението за земеделски министър в проектокабинета на ГЕРБ
По повод съдебното оспорване на заповедта в Напоителни системи
Бозуков: Чест прави на Грудев, че се оттегли достойно от управлението
Кадрови промени
На 20-я ден от първата кадрова смяна Бозуков освобождава и шефа на фонд „Земеделие”
Бъдеща ОСП
Грудев: Предлагаме субсидиите за инвестиции да паднат от 50 на 25 процента след 2023 г.
Мерките от ПРСР, по които ще кандидатствате през 2021 и 2022 г., са същите като в досегашния период
Фонд „Земеделие”
Сложна ситуация с инвестиционните проекти в земеделието заради коронавируса
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини