Начало » Новини » Страната
09.01.2016 г.

Да отгледате краставици на перваза не е особено трудно

Полезно

Sinor.bg

Няма нищо по-просто от това да отглеждате краставици в парник. Собствениците на парници ги предпочитат пред доматите, при това неслучайно, тъй като понасят по-добре високата влажност, а семената им са по-евтини от неопределените сортове и хибриди на доматите. Но ако сте решили да отглеждате краставици на перваза, трябва да се подготвите и за някои проблеми, съветват от електронното издание „Стопанство”.

Проблеми с опрашването

По-добре изберете за засаждане самоопрашващи се сортове. Ако насадите от онези, които биват опрашвани от пчелите, ще се наложи редовно да изпълнявате ролята на полезни насекоми, опрашвайки женските цветове.

Неприятности с болестите

Втората причина за несполуки с краставиците са заболяванията по растенията. В почвата те се развиват по-слабо, но на перваза, както и да ги въртите, задължително се появяват брашнеста мана и обикновената мана. Вследствие на това растенията, току-що вързали по няколко краставички, загиват в разцвета на силите си. За да не се случи това, задължително избирайте сортове, устойчиви на тези заболявания.

Избягвайте сортовете и хибридите, за които на опаковката е написано, че устойчивостта към заболявания е повишена. Това значи, че те все пак боледуват, а в апартамента не можете да си позволите да ги пръскате – ефективните препарати е опасно да се използват в спалнята или кухнята.

Краставиците обичат високата влажност. През зимата в апартамента обаче въздухът е доста сух заради отоплението, най-вече централното. Практически невъзможно е да им осигурите оптималната влажност. Вместо това растенията трябва да бъдат поливани по-често и листата трябва да се пръскат с вода. Това обаче създава благоприятни условия и за развитието на болести. За да не боледуват растенията, в 10 литра вода можете да разтворите 30-40 грама карбамид, 2-3 грама меден сулфат, 1 грам борна киселина и 1 грам манганова киселина. Тази смес обгаря гъбичките и силно повишава имунитета на растенията към болестите.

Прозаични грижи

Във всяко друго отношение отглеждането на краставици вкъщи не представлява особена трудност. Трябва само да се постараете да подберете сортове, които издържат на резки температурни промени и формиращи много женски цветове, тъй като някои при недостатъчна светлина стават безплодни. В съда, в която отглеждате растенията, се поддържа чистота, като се премахват сухите и болните листа. На един прозорец можете да отглеждате по 2-3 растения и да получите от тях между 2 и 15 килограма краставици.

Да отгледате краставици на перваза не е особено трудно
10013
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Колко време е необходимо за отглеждане на разсад за краставици?
Съвети към градинаря
Нематоди по оранжерийните краставици
Испания спечели рекордните 1 млрд. евро от износа на краставици
Полезно за градинарите
Реанимация за краставиците
Причините
Краставиците, които все още трябва да са зелени, изведнъж пожълтяват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини